רופא ומטופל במשען דיור מוגן

תסמינים לשבץ מוחי – זיהוי מוקדם

תוכן עניינים

ישנם לא מעט קווי דמיון הקושרים בין שבץ מוחי (אירוע מוחי) לבין התקף לב (אירוע לב), אך דווקא בשוני הקליני המשמעותי בין שתי התחלואות, נעסוק במאמר שלפניכם. השוני המרכזי בא לידי ביטוי בכך ששבץ מוחי לא מתייצג בכאבים וזאת בניגוד להתקף לב: כמעט כל המטופלים שעברו התקף לב, מדווחים כי חשו כאבים בחזה כשלא אחת הכאב מקרין ללסת, ליד או לכתף.

הכאבים המאפיינים של התקף הלב אינם אחידים שכן ישנם המדווחים על כאב עמום בעוד שאחרים מדווחים דווקא על כאב דוקר או שורף. גם המיקום של הכאב אינו קבוע שכן ישנם כאלו החשים כאבים רק בזרוע או בכתף וכלל לא חשים כאבים בחזה. מעבר לזה, במקרים מסוימים הכאב מלווה בתחושת מחנק, חולשה ובחילה וכן רבים מדווחים על כך שמספר ימים לפני האירוע, חשו אי נוחות בחזה שהוחמרה בזמן מאמץ.

 

חשיבות הזיהוי המוקדם של התסמינים

המשותף לכל המטופלים הוא שכולם מדווחים על הרגשה מציקה ומאוד לא נעימה, שלא ניתן להתעלם ממנה. התחושה הלא נעימה, הכאבים והתסמינים השונים שלא ניתן להתעלם מהם, תורמים לכך שחולים רבים ניגשים במהירות לאבחון רפואי וכך למעשה ניתן להציל את חייהם. במקרה של שבץ מוחי, כפי שציינו, התמונה שונה מאוד שכן בדרך כלל השבץ לא יגרום לכאבי ראש (אלא אם כן מדובר בשבץ שמקורו בדימום תת עכבישי למשל).

בין אם נודה בכך ובין אם לא, לכאבים הגופניים ישנו תפקיד חשוב מאוד בשמירה על הבריאות, שכן הם מהווים מעין נורות אזהרה. כל עוד התחלואה באה לידי ביטוי בתסמינים שמאפשרים למטופל להמשיך בשגרת יומו, הסיכויים שאכן יפנה לטיפול באופן בהול, נמוכים מאוד.

לרוע המזל, בשבץ מוחי יש לטפל במהירות כשכל עיכוב עלול לעלות בחיי החולה או להוביל לנכות שניתן היה למנוע לו רק הטיפול היה מתחיל בשלב מוקדם יותר. ברוב המקרים חלון הזמנים עומד על 4.5 שעות מהתחלת האירוע (ועד לשלב שבו התרופה להמסת קריש הדם שגרם לחסימה, כבר לא תהיה אפקטיבית).

לאור כל זה, חשוב שכל אדם באשר הוא (ובמיוחד בני הגיל השלישי, הנמצאים בסיכון מוגבר לשבץ מוחי), יכיר את התסמינים לשבץ מוחי, כדי שיוכל לזהות אותם בעצמו ובאחרים.

 

רשימת התסמינים האפשריים

בסקר ארצי שנערך בשנים האחרונות, נמצא כי פחות מ-50% מאזרחי ישראל, יודעים לזהות את תסמיני השבץ המוחי. זה המקום וזהו הזמן לפעול למען העלאת המודעות לנושא הכל כך חשוב הזה.

התסמינים לשבץ מוחי אינם אחידים, שכן הם משתנים בהתאם לאזור המוחי הספציפי שנפגע. ישנם תסמינים מסוימים הרלוונטיים יותר לפגיעה בגזע המוח, אחרים מאפיינים פגיעה המערבת את המוח הקטן (צרבלום) וכן הלאה. יחד עם זאת, לאדם מן השורה המזהה את התסמינים השונים בעצמו או באחרים, אין כל צורך לדעת כיצד לשייך את התסמינים לאזור המוחי הפגוע ולפיכך מוטב פשוט (במקום להרחיב אודות המקור לתסמינים השונים) להתמקד בהיכרות עם כמה שיותר תסמינים. להלן כמה מהבולטים מבין התסמינים לשבץ מוחי- ללא קשר לאזור המוחי הפגוע:

  • חולשה פתאומית או שיתוק המופיע באופן חד בצד אחד של הגוף. התסמין יכול להופיע בצד אחד של הפנים בלבד, באחת הרגליים או באחת הידיים. כך לדוגמה, אדם הלוקה בשבץ יכול לחוות צניחה של אחד העפעפיים.
  • הפרעה פתאומית, ללא כל סיבה נראית לעין, בשיווי המשקל או חוסר יציבות ללא גורם ברור.
  • הפרעה פתאומית בקואורדינציה.
  • פגיעה בחוש הראיה, השמיעה, הטעם או הריח.
  • חוסר יכולת לארגן את המחשבות בצורה מסודרת ותחושה של בלבול ניכר.
  • חוסר יכולת להבין מילים או להביע מחשבות במילים (לעתים שתי הבעיות מופיעות במקביל).
  • אובדן היכולת לבצע תנועות באופן מכוון.
  • פגיעה ברפלקסים (התכווצות האישון בתגובה לחדירת אור לעין, רפלקס הבליעה וכיו"ב).
  • אם השבץ הוא תוצאה של דימום תוך גולגולתי, ייתכנו גם כאבי ראש, הקאות וכן ייתכן שהנפגע יאבד את הכרתו.
  • ירידה משמעותית בתחושת הפנים.
  • הפרעות ראייה באחת העיניים או בשתיהן המופיעות בפתאומיות.

מבחן FAST

בכל מקרה שבו אתם חושדים כי אדם מסוים חווה שבץ מוחי, שכן הוא מציג אחד או יותר מהתסמינים שהוזכרו לעיל, באפשרותכם לבצע מבחן פשוט מאין כמוהו, הנקרא מבחן FAST FAST הם ראשי התיבות של המילים הבאות:

  • Face Dropping– האם צד אחד של הפנים רדום או נפול? בקשו ממנו לחייך. האם החיוך סימטרי?
  • Arm Weakness– האם זרוע אחת רדומה או חלשה יותר מהשנייה? בקשו ממנו להרים את שתי הידיים. האם הן מגיעות לגובה שווה?
  • Speech Difficulty– האם הוא בולע מילים? האם הוא לא מצליח לדבר או מתקשה לדבר בצורה ברורה ומובנת? בקשו ממנו לחזור על משפט פשוט כמו: "השמיים כחולים היום והשמש במרום". האם הוא מסוגל לחזור אחרי המשפט ללא קושי?
  • Time To Call For Help – אם אחד מהתסמינים או יותר נוכח באדם שמולכם, גם אם מדובר בתסמין שהספיק לחלוף תוך זמן קצר, הזעיקו אמבולנס או פנו אותו לבית החולים הקרוב ללא דיחוי. כמו כן חשוב ביותר לרשום את השעה שבה הופיעו התסמינים

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: