הבדידות, החששות והדאגה הבלתי פוסקת, עשויים להזיק לבריאות לא פחות מהנגיף הידוע לשמצה. כך נשמור על חיוך ואופטימיות, גם בזמנים הלא פשוטים האלה
כולנו יודעים לדקלם בעל פה את רשימת התסמינים של מחלת ה-Covid-19, שנגרמת בשל נגיף הקורונה. גם ההשלכות הקשות של המגפה על המשק הישראלי, הופכות לברורות יותר מיום ליום. אך ישנן גם השלכות משמעותיות רבות שבאות לידי ביטוי בתחומים אחרים, שעדיין לא מדברים עליהן מספיק. הכוונה היא בראש ובראשונה להשפעות הגופניות של הלחץ, המתח והחרדה, שרבים מאתנו חווים בזמן האחרון כעניין שבשגרה.
כיצד מתח כרוני משפיע על בני הגיל השלישי?
כאשר אנחנו חשים סכנה ברורה ומידית, מתרחשת בגופנו שורה ארוכה של תהליכים פיזיולוגיים: הנשימה מואצת, לחץ הדם עולה, השרירים מתכווצים והורמונים שונים כמו אדרנלין וקורטיזול, משתחררים לזרם הדם. כל התהליכים האלו ועוד רבים אחרים, סייעו לאבותינו הקדמונים להתחמק מטורפים ולהתמודד בהצלחה עם מצבי סכנה. אך למרבה הצער, כל המנגנונים הפיזיולוגיים הקשורים ללחץ, עדיין אתנו וגם לא נעלמים עם המעבר לחיים הבטוחים במסגרת של דיור מוגן.
מעבר לכך, בעוד שבמצב תקין הגוף מצליח להירגע ולשוב למצבו הנורמלי עם חלוף האיום, הרי שלא אחת המנגנונים משתבשים והמוח מאמין שהסכנה לא חלפה. במצבים כאלו, של מתח כרוני או לחץ נפשי מתמשך, הגוף נמצא במצב של סטרס לאורך זמן רב ובשלב מסוים, מתחילות להופיע בעיות בריאותיות. מתח נפשי כרוני לא יועיל לבריאותו של אף אדם. אך עבור מבוגרים בגיל השלישי, מדובר על תופעה בעלת השלכות חמורות במיוחד. בין השאר מתח נפשי כרוני עלול להוביל למגוון הפרעות במערכת העיכול, לפגיעה בשיניים ובחניכיים, לבעיות שמיעה וראייה ועלול אף להוביל לבעיות לב שונות.
מעבר לכך שלחץ נפשי כרוני יכול לגרום להופעתן של בעיות בריאותיות חדשות, הוא עשוי אף להחמיר בעיות קיימות בכל המערכות הגופניות. לאור כל זה ישנה חשיבות עליונה לעשות ככול האפשר על מנת להישאר רגועים, מחויכים ואופטימיים, גם בתקופת הקורונה.
מוכרחים להיות שמח!
להלן מספר טיפים ששווים את משקלם בזהב, שיסייעו לכם לשמור על מצב רוח טוב ושלווה, גם בזמנים מאתגרים שכאלה:
"דיאטת חדשות"
אין עוררין על כך שצריכה עודפת של חדשות, בדיוק כמו צריכה עודפת של מזון, מזיקה לבריאות. לפיכך הפחתת החשיפה לעדכונים, למבזקים ולמשדרי החדשות, תוביל לשיפור מידי במצב הרוח. לכל אחד מאתנו יש כמות מוגבלת של אנרגיה ומספר מוגבל של שעות ביממה וכל אחד מאתנו יכול לבחור כיצד להשקיע את האנרגיה שלו וכיצד לבלות את שעות הערות שלו. אז נכון – חשוב להתעדכן במה שקורה בעולם ובארץ ואין באמת סיבה להתנתק לחלוטין. אך היו סמוכים ובטוחים שגם אם תתעלמו לכמה שעות מהמגפה, היא לא תעלם לשום מקום.
לא רק הגוף, גם הנפש אוהבת פעילות גופנית
אין צורך להכביר במילים בנושא של השפעת פעילות גופנית על הגוף. אך חשוב מאוד לציין כי השפעת פעילות גופנית על הנפש, במקרים רבים גדולה אף יותר מההשפעה שלה על הגוף. בכל מסגרות הדיור של רשת משען תמצאו שלל אפשרויות לפעילות גופנית, שיכולה לחולל פלאים בבריאות הפיזית והנפשית שלכם כאחת. מומלץ מאוד להתנסות במגוון רחב ככול האפשר של פעילויות, במטרה לאתר את האחת שתתאים ליכולות ולהעדפות האישיות שלכם כמו כפפה ליד.
לא טוב היות האדם לבדו
דיכאון בגיל השלישי הוא תופעה נפוצה ביותר, שהולכת יד ביד עם נטייה להסתגרות ובידוד חברתי: הבדידות תורמת להתפתחות דיכאון ודיכאון מעודד הסתגרות וריחוק נוסף מהחברה. כדי לשבור את המעגל ההרסני, יש לנקוט בגישה אקטיבית: ליזום מפגשים עם חברים, לקחת חלק בפעילויות החברתיות הרבות שמתקיימות במסגרת הדיור המוגן או בית האבות ולא לוותר בשום אופן על הקשר האנושי היומיומי.
יש להבין כי בדיוק כפי שישנם הורמוני עקה שמשתחררים לזרם הדם בזמן שאנחנו במצבי לחץ ומצוקה, כך גם ישנם הורמונים בעלי השפעה חיובית על בריאותנו, המשתחררים לזרם הדם כל אימת שאנחנו מסתכלים לאדם אחר בעיניים, שומעים מילה טובה או אפילו לוחצים יד לאדם אחר.
מתמקדים במה שעושה לנו טוב
פעילויות פנאי שונות, המבוצעות לצורכי הנאה בלבד ולא מתוך מחויבות לגורם חיצוני כלשהו, הן בעלות השפעה משמעותית ביותר על הרווחה הנפשית והגופנית בתקופת החיים המאוחרת. למעשה ידוע כיום שההשפעה שלהן על רווחתו של הקשיש, גדולה יותר מההשפעה של המצב הבריאותי, המשפחתי והכלכלי. עד לפרישה לגמלאות, פעילויות הפנאי תפסו מן הסתם מקום משני לעבודה ולפרנסה. לאחר הפרישה לגמלאות לעומת זאת, פעילויות הפנאי הן אלו שמספקות לנו משמעות וערך עצמי. במילים פשוטות ניתן לומר שפעילויות פנאי מעצימות ומעשירות, מקדמות הזדקנות מוצלחת.
אי לכך, נסו לחשוב על כל הדברים שתמיד רציתם לעשות אבל דחיתם פעם אחר פעם, על כל הדברים שהבטחתם לעצמכם שיום אחד תפנו להם מספיק זמן ועל כל הדברים שאתם רוצים לנסות אך לא מעזים: ללמוד שפה חדשה, להירשם לקורס קדרות, לחדש קשר עם חבר יקר שנעלם מחייכם, להשתתף בסדנה לכתיבת שירה, להעלות את הזיכרונות שלכם על הכתב או להרצות בפני קהילת הדיירים על נושא מסוים הקשור לתחום המומחיות שלכם. ככול שתפנו יותר משאבים להשקעה בתחביב חדש או ישן, להגשמת חלום, או לכל דבר אחר שיתרום להעצמה ולהעשרה שלכם, כך תתרמו לרווחה האישית ולבריאות הנפשית שלכם כאחת.
השורה התחתונה
לחץ נפשי ומתח כרוני הם גורמי סיכון להידרדרות בריאותית והכרה בעובדה פשוטה זו היא הצעד הראשון בדרך לשיפור הבריאות ומניעת הפגיעה באיכות החיים. אם אתם סובלים מתסמינים שונים המעידים על מצב של לחץ מתמשך ובכלל זה עייפות כרונית, נטייה לעצבנות, כאבי ראש, בעיות ריכוז, תחושת חוסר אונים וחוסר שליטה, אל לכם להקל בכך ראש. תחת זאת מומלץ להבין את ההשלכות ההרסניות של המצב הנפשי על הבריאות ולפעול להרמת המורל ושיפור מצב הרוח.
אם אתם מתקשים להתניע את השינוי בכוחות עצמכם, אל תהססו לפנות לגורם המתאים במסגרת הדיור שלכם. האמת הפשוטה היא שאין דבר חשוב יותר מהרווחה הנפשית והגופנית שלכם, במיוחד בתקופה המורכבת שאנחנו חיים בה כיום