מדוע קשישים נמצאים בסיכון מוגבר למכת חום בעונת הקיץ וכיצד נתגונן מפני הסכנות הרבות שאורבות לנו בעונה החמה?
בגל החום הכבד שפקד אותנו במאי השנה, שבעה אזרחים מבוגרים נפגעו בינוני-קשה ושני בני אדם הלכו לעולמם. מקרים טרגיים לא פחות, מתרחשים מדי שנה בכל רחבי העולם. בצרפת לדוגמה, הלכו לעולמם 1,453 בני אדם בשנת 2019 בחודשים יוני-יולי בלבד, כתוצאה מגלי חום חריגים בעוצמתם שפקדו את המדינה. מדובר בנתון לא פשוט לעיכול, אך גם הוא מתגמד בהשוואה לגל החום החריג שפקד את צרפת ב-2003, שהוביל למותם של 15,000 בני אדם.
בימים אלה, כשהטמפרטורות לא מפסיקות לטפס, חשוב להקדיש מאמצים לשמירה על בריאותם של בני הגיל השלישי, הרגישים במיוחד למזג האוויר החם.
מדוע קשישים רגישים יותר לחום?
במצב תקין, הגוף האנושי מקרר את עצמו באמצעות הזעה. ליתר דיוק, האידוי של הזיעה המופרשת מבלוטות ההזעה, הוא המנגנון שבאמצעותו הגוף מקרר את עצמו. זאת כיוון שהאידוי הוא תהליך שצורך אנרגיה וכאשר נצרכת אנרגיה מהגוף, הוא מתקרר.
הבעיה היא שבתנאי חום המשולבים עם לחות גבוהה, מנגנון זה אינו פועל ביעילות. אמנם אנחנו נוטים להזיע לא מעט אבל הזיעה לא מתנדפת במהירות ולפיכך מנגנון הקירור אינו יעיל במיוחד. כאשר הזיעה לא מתנדפת במהירות, אנחנו נמצאים בסיכון ל"מכת חום": עלייה מהירה של טמפרטורת הגוף המסוכנת לבריאות המערכות הפיזיולוגיות השונות.
בגילאים מבוגרים ניתן לראות עלייה משמעותית בסיכון למכת חום ועל אחת כמה וכמה בקרב מבוגרים המתמודדים עם מחלות קרדיווסקולריות, סוכרת, מחלות כליה, מחלות במערכת הנשימה והפרעות פסיכיאטריות שונות. כמו כן ישנה שורה ארוכה של תרופות שמעלות את הסיכון למכת חום ובכלל זה תרופות הפוגעות בערנות, תרופות משתנות ועוד. לאור כל זה ישנה חשיבות עליונה להעלות את המודעות לדרכי ההתמודדות עם הסיכונים שמביא עימו הקיץ, בדגש על בני הגיל השלישי.
אילו תסמינים צריכים להדליק נורה אדומה?
ראשית חשוב להכיר את התסמינים והסימנים השונים, שיש בהם כדי להעיד על התייבשות. בקרב אנשים מבוגרים, התייבשות לא אחת באה לידי ביטוי בחולשה, נטייה לישנוניות ואף בלבול וחשוב להיות ערים לכך. בנוסף חשוב להיות ערים למצב השתן: הפסקה במתן שתן, שתן בגוון כהה במיוחד והטלה של שתן בכמות קטנה מהרגיל, עשויים אף הם להעיד על מחסור בנוזלים והתחלה של התייבשות. מעבר לכל זה, יש לשים לב לסימנים כמו עלייה בטמפרטורת הגוף, עיניים שקועות, שלשולים והקאות. כל אלה צריכים להדליק נורה אדומה ומחייבים פנייה בהולה לגורם רפואי.
כך תגנו על עצמכם בעונת הקיץ
על מנת להפחית את הסיכוי למכת חום, ישנם מספר דברים קטנים שניתן להקפיד עליהם באופן יומיומי. להלן החשובים שבהם:
- המזונות המומלצים לעונה החמה – כדי להפחית את העומס על מערכת העיכול, מומלץ לתת עדיפות לארוחות קלילות יחסית. אין סיבה לדלג על ארוחות חלילה, אך במקום לאכול תבשילים עשירים, מאפים עתירי שומן או ארוחות בשריות כבדות, מומלץ לתת עדיפות לארוחות קלילות הכוללות שפע של ירקות טריים, מאודים או מוקפצים. כמו כן מומלץ מאוד לצרוך מזונות שתורמים לקירור הגוף כמו פירות עשירים בנוזלים לדוגמה, בדגש על אבטיח ומלון.
- מאילו מאכלים מומלץ להימנע? – לאורך הקיץ מומלץ להימנע ממזונות שונים שתורמים לחימום הגוף. הכוונה היא למשל למאכלים המכילים ג'ינג'ר, שום, קינמון ומאכלים חריפים שונים. כמו כן אם אתם מכורים לקפה לדוגמה, טוב תעשו אם לפחות בחודשים יולי ואוגוסט, תתנו עדיפות לקפה קר או אייס-קפה.
- אווירה לא מעונבת – אם אתם מקפידים על ההופעה שלכם ונוהגים ללבוש בגדים כבדים ומחניקים כעניין שבשגרה, נסו לבחור בגדים קלים מבדים נושמים ולעטות על עצמכם כמה שפחות שכבות. זכרו שניתן לשמור על חזות אלגנטית להפליא גם מבלי להסתכן במכת חום. בהקשר זה נציין כי חשוב במיוחד ללבוש בגדים שאינם צמודים, על מנת לאפשר לזיעה להתנדף ולקרר את הגוף.
- לא ממתינים לצמא – מנגנון הצמא האנושי אינו משוכלל במיוחד ובמקרים רבים אנחנו עשויים שלא לחוש צמא, גם כאשר אנחנו סובלים ממחסור חמור בנוזלים. מעניין לציין שתופעה זו שכיחה בעיקר בקרב תינוקות ובקשישים. לפיכך מומלץ להפסיק לסמוך על מנגנון הצמא בלבד ובמקום זאת להקפיד על שתייה של כוס מים אחת לשעה באופן קבוע, ללא קשר לצמא. סך הכול מומלץ לשתות בין 15-12 כוסות מים ביממה ואף יותר מכך במצבי שלשול ומחלות חום.
- עוזרים לגוף להתקרר – ישנן שלל דרכים שבהן ניתן לקרר את הגוף בימי הקיץ באופן אקטיבי. כיוון שמנגנון ההזעה לא תמיד "מספק את הסחורה", באפשרותכם לסייע לגוף באמצעות הנחת קומפרסים קרים על הגוף: עטפו מספר קוביות קרח במגבת מטבח והניחו את המגבת על המצח, על הצוואר, על הצוואר ו/או המפשעה. כמו כן גם אם אתם מכורים למקלחות לוהטות, לפחות בתקופת הקיץ מומלץ לתת עדיפות למקלחות קרירות יותר, המסייעות אף הן לקירור הגוף.
- ומה לגבי אלכוהול? –מעניין לציין כי בניגוד לאמונה הרווחת, צריכת אלכוהול לא תורמת לחימום הגוף. למעשה אלכוהול גורם להרחבה של כלי הדם וכפועל יוצא מכך, גורם לקירור הגוף. עם זאת, אלכוהול הוא חומר משתן ולפיכך צריכה מופרזת של אלכוהול מעמידה אותנו בסיכון גבוה יותר להתייבשות, בעיקר בתקופה החמה. מעבר לכך, באופן כללי צריכת אלכוהול אינה מומלצת כאמצעי לשמירה על הבריאות.
- עם כל הכבוד לשמש… – חברים בקבוצת טיולים מאורגנים לגיל הזהב? נהדר! רק קחו בחשבון שבמהלך הקיץ מומלץ ביותר שלא לצאת החוצה בשעות החמות, כלומר בין 18:00-10:00. אם בכל זאת אין ברירה וישנו צורך ממשי להסתובב בחוץ בשעות החמות, יש להקפיד להסתובב בעיקר באזורים מוצלים, לחבוש כובע עם שוליים רחבים ולמרוח קרם הגנה במקומות החשופים. כמו כן מומלץ ללבוש בגדים קלילים אך ארוכים, על מנת להימנע מחשיפת שטחי עור גדולים לקרינה ישירה. בנוסף יש להקפיד על הרכבת משקפי שמש איכותיים שכן בגילאים מבוגרים העיניים רגישות במיוחד לקרינת השמש.
- כך תצננו את המרחב הביתי – בשעות האור מומלץ לשמור על אוורור אך להפחית את החשיפה לקרינה ישירה. כמו כן בעונה החמה מומלץ להעניק פחות חשיבות לחשבון החשמל ולא להסס להפעיל את המזגן בימים החמים, אפילו במשך מספר שעות ברציפות.
טיפ חשוב לסיום
העונה החמה משפיעה על אנשים שונים בדרכים שונות: ישנם הנוטים לחוסר תיאבון ואכילה מועטה ובעקבות זאת מדי קיץ יורדים במשקל ולעומת זאת ישנם הנוטים לעלות במשקל כתוצאה מהירידה בפעילות הגופנית והעלייה בצריכת המשקאות הממותקים. כיוון שבגיל המבוגר ישנה חשיבות עליונה להקפיד על משקל מאוזן ולהימנע ממצבים של עודף משקל או תת תזונה, לאורך הקיץ חשוב במיוחד להיות ערים לשינויים במשקל הגוף.
כמו כן אין כל סיבה להפסיק לעסוק בפעילות גופנית בעונה החמה. אין ספק כי השפעת פעילות גופנית על הגוף היא חיובית ביותר ולכן ההמלצה היא לחשוב על דרכים שבהן תוכלו להמשיך לעסוק בפעילות גופנית גם בעונה החמה, מבלי להעמיד את עצמכם בסיכון להתחממות יתר. כך לדוגמה באפשרותכם להתעמל בחללים קרירים ומאווררים במקום מתחת לכיפת השמיים, להפחית את רמת העצימות, להקפיד על אימונים קצרים יותר ולהגדיל את כמות המים שאתם צורכים, בימים שבהם אתם מתאמנים.
כעת נותר רק לאחל לכם בהצלחה ושיהיה לכם המשך קיץ קריר, נעים ובריא!