אישה עם מכשיר שמיעה

בחירת מכשיר שמיעה – איך עושים את זה נכון?

תוכן עניינים

עד לפני שנים ספורות, כחמישית בלבד מכבדי השמיעה בישראל, עשו שימוש במכשירי שמיעה. הגורמים המרכזיים להימנעות משימוש במכשירי שמיעה כוללים את הקושי המובן מאליו להודות בנכות, את הקושי להסתגל לשימוש במכשירי השמיעה ואת העלות הגבוהה שלהם. לכל זה יש להוסיף את העובדה שברוב המקרים ההוצאות לא מסתיימות במעמד הרכישה של המכשיר הראשון, שכן את המכשיר יש להחליף בחדש אחת לחמש שנים לכל הפחות, כשבמקרים מסוימים ישנו צורך להחליף את המכשיר בחדש, מדי שלוש שנים.

אמנם גם כיום לא כל כבדי השמיעה החיים בישראל עושים שימוש במכשירי שמיעה, אבל בעקבות פעילות מבורכת של ארגוני החירשים ובראשם "אגודת החירשים בישראל" וארגון "בקול", הרחיב משרד הבריאות את הסיוע הניתן לכבדי שמיעה, לטובת רכישה של מכשיר שמיעה. יתרה מכך, הזכאות לסיוע, אינה חד פעמית וכיום כבדי שמיעה יכולים לקבל סיוע כספי בהיקף של יותר מ-3000 שקלים לרכישת מכשירי שמיעה, אחת לשלוש שנים.

גובה התקצוב לרכישת מכשירי שמיעה לבני 65 ומעלה משתנה מעת לעת, אך נכון לשנת 2016, מדובר ב-3441 שקלים למכשיר.

 

הזכאות לסיוע ברכישת מכשירי שמיעה

השלב הראשון בתהליך כולל בדיקה אוטוסקופית של רופא (א.א.ג) כשבסיום הבדיקה על הרופא להפנות אתכם לבדיקת שמיעה. על הרופא לציין בהפניה כי אין כל הוריית נגד לשימוש במכשיר שמיעה וכן עליו לפרט את תוצאות הבדיקה שערך. בשלב השני יש להגיע למכון אודיולוגי לביצוע בדיקת השמיעה ואם ממצאי הבדיקה יצביעו על כך שאכן ישנו צורך במכשיר שמיעה, תוזמנו לפגישת ייעוץ בנושא. כמו כן על סמך ממצאי בדיקת השמיעה, תתבצע בדיקה נוספת של רופא א.א.ג.

בפגישת הייעוץ יספקו לכם המלצות הנוגעות להתאמת המכשיר, לקטגוריה הספציפית שלו ולמספר אפיונים נוספים וימולאו שני טפסים: "התאמת מכשיר שמיעה" וטופס "המלצה להתאמת מכשיר שמיעה". בסיום הפגישה תקבלו רשימה מסודרת של מכונים הנמצאים בהסכם ותוכלו לבחור מתוכם את זה שבו יבצעו את ההתאמה.

 

כיצד בוחרים מכון שמיעה?

לפני שנגיע לתהליך ההתאמה של מכשיר השמיעה עצמו, חשוב להתייחס לבחירת מכון השמיעה. הכלל החשוב ביותר שחשוב להפנים ולזכור, נוגע למיקום של מכון השמיעה. שימו לב – עליכם לקחת בחשבון שלמכון השמיעה תצטרכו להגיע יותר מפעם אחת. אי לכך, אם אתם נמצאים במקרה בביקור אצל הילדים המתגוררים בעיר אחרת, מומלץ שתחשבו פעמיים לפני שתפנו למכון השמיעה הממוקם בסמוך למקום המגורים שלהם.

בין אם אתם מתגוררים במסגרת של דיור מוגן, בית אבות או בבית הפרטי שלכם, טוב תעשו אם תבחרו במכון שמיעה הממוקם בסביבת המגורים שלכם ובכל מקרה במכון הממוקם בסביבה שקל לכם להגיע אליה. המיקום של מכון השמיעה הוא בין הנתונים החשובים ביותר בתהליך הבחירה, אך בנוסף חשוב להתייחס למבחר הדגמים המוצעים לרכישה במכון שאתם מתעניינים לגביו וכן להתייחס לרמת המקצועיות: מכון שמיעה רציני צריך לכלול טכנאי מכשירי שמיעה, קלינאית תקשורת ורופא מומחה.

מעבר לכל זה, תנו דעתכם לתנאי האחריות על המכשירים השונים, לתנאי הרכישה וכמובן, ליחס האנושי של אנשי הצוות העובדים במקום ולרמת השירות. רוב הסיכויים שתבואו במגע עם אנשי הצוות של מכון השמיעה לא מעט פעמים בעתיד ולכן חשוב להתייחס גם לאספקט זה.

 

התאמת המכשיר למטופל

עם תוצאות הבדיקות וטופס ההפניה שתקבלו מהרופא, עליכם להגיע למכון שבו מתאימים את מכשירי השמיעה (את ההתאמה מבצעים תוך הסתמכות על ממצאי הבדיקות). סך הכול ישנן שלוש קטגוריות של מכשירי שמיעה, הנבדלות זו מזו בהתאם למספר הערוצים, מנגנוני הפחתת הרעשים, נוכחות ותחכום המערכת הכיוונית ועוד (בסיס, ביניים וגבוה).ההמלצה המקצועית הנוגעת לקטגוריית המכשיר, בשום אופן לא מחייבת את המבוטח. בחירת מכשיר שמיעה יכולה להיות גם מקטגוריה נמוכה או גבוהה מזו שהומלצה לו.

בשלב הראשוני, תקבלו את המכשיר תמורת תשלום דמי השתתפות עצמית (עלות המכשיר פחות 3000 שקלים) לתקופת ניסיון. משך תקופת הניסיון משתנה בהתאם להסכם שנחתם בין קופת החולים לספקים, אך בכל מקרה מדובר בחודש ימים לכל הפחות. במסגרת זמנים זו, תוכלו לשוב למכון האודיולוגי שבו קיבלתם את הייעוץ הראשוני כדי להתייעץ עם אנשי המקצוע פעם נוספת, לאחר שחייתם במשך מספר ימים או שבועות עם המכשיר.

במהלך תקופת הניסיון יהיה עליכם להגיע למכון שבו התאימו לכם את המכשיר, כדי שתוכלו לקבל הסברים חשובים ותשובות לשאלות שוודאי יעלו לאחר ההתנסות הראשונית ועל מנת שיבוצעו שינויים עדינים במכשיר, בהתאם לצורך.

 

לא רוכשים מכשירי שמיעה לא מאושרים

אך ורק מכשירי שמיעה בעלי אישור אמ"ר (אביזרים ומכשירים רפואיים) נכללים בהסכמי הקופה ולכן חשוב לבדוק היטב האם המכשיר הספציפי שמציעים לכם לרכוש, אכן מאושר על ידי משרד הבריאות. מכשירים ללא אישור אמ"ר, לא יזכו אתכם בסיוע הכספי המגיע לכם. כל עוד אתם נמצאים במהלך תקופת הניסיון, באפשרותכם להחזיר את המכשיר אם אתם לא מעוניינים בו. לאחר החזרת המכשיר, תוכלו לקבל מהמכון מכשיר אחר שאולי יתאים לכם יותר, אך תוכלו גם לפנות לכל מכון אחר הנמצא בהסכם, כדי לקבל מכשיר נוסף לניסיון.

 

בדיקות שמיעה והתאמת מכשירי שמיעה בבית הלקוח

כפי שציינו בפתח הדברים, כבדי שמיעה רבים לא משתמשים במכשירי שמיעה על רקע גורמים כאלו ואחרים. לגורמים שהוזכרו לעיל, יש להוסיף את בעיות הניידות, המקשות על כבדי שמיעה רבים להגיע למכונים השונים. החדשות הטובות הן שכיום, גם קשישים המאושפזים במחלקות סיעודיות של בתי אבות או דיור מוגן, המתקשים בניידות, לא צריכים לוותר על האפשרות לשיפור השמיעה.

בעבר כדי לבצע בדיקות שמיעה כאלו ואחרות לצורך בחירת מכשיר שמיעה למטופל, נעשה שימוש בציוד כבד שאפשר היה למצוא רק במכוני שמיעה. היום לעומת זאת, מדובר בסיפור שונה לגמרי: את כל הבדיקות הרלוונטיות למכשירי שמיעה, ניתן לבצע באמצעות מחשב נייד ומספר עזרים נלווים שאנשי המקצוע יכולים לשאת על גופם בקלות. אם אתם סובלים מירידה בשמיעה ובעיות ניידות, מומלץ בהחלט להתעניין בנושא.

 

לטובת השיפור באיכות החיים – לא מרימים ידיים

ברצוננו להכין אתכם לכך שהתאמת המכשיר תדרוש מכם לגלות אורך רוח, שכן היא כרוכה בתקופת הסתגלות לא קצרה. כמו כן חשוב לזכור שגם מכשירי השמיעה המתקדמים והמשוכללים ביותר, לא יוכלו להתחרות באוזן האנושית ולהשיב את השמיעה לקדמותה באופן מלא. לאור זאת, יש להתאזר בהרבה סבלנות ולהבין שישנן תופעות רבות שבאות לידי ביטוי בשבועות ובחודשים הראשונים, הנוטות להיעלם או להפריע פחות, ככול שחולף הזמן. בכל מקרה מומלץ מאוד בשלב הראשון להתנסות בשימוש במכשירי השמיעה לפרקי זמן קצרים ובמצבים מבוקרים.

כבדי שמיעה שצלחו את תקופת ההסתגלות הראשונית, מעידים על שיפור ניכר לא רק באיכות השמיעה, אלא באיכות החיים וברמת התפקוד הכללי. איכות השמיעה משפיעה על הקשרים החברתיים שלנו, על הביטחון העצמי שלנו ועל אספקטים רבים נוספים בחיינו ולכן מומלץ להתעקש ולא לוותר, עד להתאמה המושלמת.

 

חידושים בתחום מכשירי השמיעה

תחום מכשירי השמיעה בשום אופן לא קופא על השמרים וחדשות לבקרים אנחנו נתקלים בחידושים מעניינים, שהופכים את השימוש במכשירים לאטרקטיבי ונוח יותר. בחלק מהדגמים החדשים ישנה אפשרות למשל להתחבר באמצעות Bluetooth לטלפון הנייד וכך ליהנות משיחה קולחת באיכות שמע טובה, מבלי לקרב את המכשיר לאוזן (מובן שכל מכשיר אחר התומך בתקשורת Bluetooth, יוכל גם כן להתחבר למכשיר השמיעה).

ישנם גם דגמים של מכשירי שמיעה שניתן לשלוט עליהם באמצעות שלט רחוק. האפשרות לשליטה על המכשיר מבלי לגעת בו ישירות, משפרת את ההיגיינה ומקלה על השליטה בצורה ניכרת. גם אם מכשירי השמיעה לא זרים לכם, כדאי מאוד שתתעדכנו בנוגע לחידושים האחרונים בתחום. ייתכן שבעיות שהפריעו לכם במשך שנים, נחשבות לנחלת העבר ואף אחד פשוט לא טרח לעדכן אתכם בכך.

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: