במחקר שנערך בבתי אבות סיעודיים בארצות הברית בין שנת 2000 לשנת 2009, נמצא כי עלייה במספר החיסונים נגד שפעת, הובילה לירידה במקרי התמותה והאשפוזים. מחקר זה הוא רק אחד מני רבים שמצאו כי חיסון של קשישים נגד שפעת, יכול למנוע מקרי מוות רבים ולהפחית את שיעורי האשפוזים עקב דלקת ריאות או שפעת בעשרות אחוזים. מעבר לזה, נכון לכתיבת שורות אלה, הכלי היעיל ביותר שיש בידינו על מנת למנוע את המחלה וסיבוכיה, הוא החיסון.
כדי שנוכל לענות על השאלה החשובה כל כך: האם להתחסן נגד שפעת? נסביר מדוע התשובה לשאלה היא כן נחרץ, במיוחד בגיל השלישי. תחילה נרחיב על המחלה ולאחר מכן נפרט אודות הסיבוכים החמורים שלה. כמו כן נספק תשובות לשאלות נפוצות הקשורות לחיסון נגד שפעת.
שפעת, לא נעים להכיר
שפעת היא מחלת החורף הקשה והמסוכנת ביותר. מדובר במחלה נגיפית (המחלה מועברת על ידי וירוס השפעת) המערבת בעיקר את האף, הריאות והעץ הברונכיאלי, כלומר את דרכי הנשימה התחתונות והעליונות. תסמיני המחלה לרוב מופיעים בחולה כשתי יממות (כ-48 שעות) לאחר שנדבק במחלה מחולה אחר.
ברוב המקרים המחלה מתפתחת באופן פתאומי ובאה לידי ביטוי בחום גבוה שיכול להגיע ל-40 מעלות צלזיוס ואף יותר מכך, צמרמורת, שלשולים, הקאות, כאבי ראש, כאבי שרירים וכאבי גב. בנוסף מדווחים החולים על פה יבש, גודש באף, כאבי גרון, תשישות, עייפות, סחרחורת, חולשה, אובדן התיאבון, ליחה, בחילות ונזלת.
לרוב בשלב הראשון יופיע שיעול יבש וקצר, שבהמשך יהפוך לעוויתי והחום הגבוה צפוי לרדת תוך שלושה עד ארבעה ימים, אם כי במקרים מסוימים החום יורד ליום או יומיים ולאחר מכן עולה שנית למשך יומיים נוספים. ברוב המקרים משך המחלה לא עולה על שבוע, אך ישנם חולים הממשיכים לסבול לאחר ההחלמה מתשישות וחולשה במשך מספר שבועות.
מה הם הסיבוכים העיקריים של מחלת השפעת?
אין ספק שתסמיני המחלה שהוזכרו לעיל פוגעים בצורה משמעותית באיכות החיים של החולה, אך חשוב לזכור שמדובר בפגיעה זמנית בלבד, שכן כפי שציינו, תוך מספר שבועות לכל היותר, כל תסמיני המחלה ללא יוצא מן הכלל חולפים ללא השארת עקבות. לעומת זאת, ישנן קבוצות סיכון מסוימות, שעבורן המחלה עלולה להוות סכנת חיים של ממש כתוצאה מסיבוכיה. הסיכון לסבול מסיבוכי המחלה גבוה במיוחד במבוגרים מעל גיל 65 ובפעוטות מתחת לגיל שנתיים.
בסיכון מוגבר לסיבוכי המחלה נמצאים גם אנשים הסובלים ממחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלת לב כרונית, מחלת ריאות כרונית וכיו"ב, אנשים הסובלים מהשמנת יתר וכן נשים הרות, נשים לאחר לידה ונשים המתכננות להיכנס להיריון. רבים לא מודעים לכך, אבל הסיכוי לסיבוכי השפעת גבוה מאוד גם בקרב אנשים בכל הגילאים הנמצאים במוסדות שתנאי החיים השוררים בהם, מעודדים הפצה מהירה של הווירוס לאחר החדירה שלו. הכוונה היא למשל לאנשים החיים בבתי כלא, בתי אבות, בתי סוהר, בתי חולים פסיכיאטריים, מחלקות סיעודיות במסגרות של דיור מוגן ועוד.
מובן שאדם בגיל מתקדם, המתגורר במסגרת של דיור מוגן או בית אבות, הסובל מהשמנת יתר ומחלות כרוניות שונות, נמצא בסיכון כפול ומכופל לסבול מסיבוכי המחלה והדבר נכון גם בנוגע לכל אדם הסובל ממערכת חיסונית מדוכאת או חלשה, החל מתינוק שזה עתה נולד ועד לקשיש החי בבית אבות. הסיבוך העיקרי של מחלת השפעת, הוא דלקת ריאות חיידקית כשלמעשה סיבוך זה הוא הגורם העיקרי לתמותה מסיבוכי המחלה. בנוסף, המחלה יכולה להוביל לדלקת ריאות ויראלית, כלומר נגיף השפעת עצמו יכול להוביל להתפתחות של דלקת ריאות בצורה ישירה.
סיבוכים אפשריים נוספים הם זיהומים בסמפונות, בסינוסים ובאוזן התיכונה, תסמונת ריי, דלקת שריר הלב, דלקת מוח ודלקת קרום המוח, דלקת שקדים ועוד.
מדוע ישנו צורך להתחסן נגד שפעת מדי שנה?
נגיפי השפעת עוברים מוטציות גנטיות רבות ולפיכך משתנים בתדירות גבוהה מאוד. באופן הזה הם מצליחים להערים על מערכת החיסון, המסוגלת לנצור בזיכרון שלה את הנגיפים אליהם נחשפה בעבר. התהליך המתרחש באנשים שלא דואגים להתחסן מדי שנה, פשוט יחסית: בשלב הראשון האדם נדבק בנגיף העונתי ובעקבות זאת, הוא מפתח נוגדנים נגד הנגיף הספציפי שגרם לו לחלות בשפעת. כשנה לאחר ההדבקה, כלומר בעונת השפעת הבאה, הנגיף חודר פעם נוספת לגופו וגורם להתפרצות המחלה מחדש, שכן הנוגדנים לא יעילים כנגד הנגיף, שהספיק לעבור מספר מוטציות במהלך השנה החולפת.
חשוב לציין כי במקרים מסוימים המוטציה לא משפיעה על מרכיבי הנגיף, המושפעים מהחיסון ולכן ייתכן מצב שבו הנוגדנים הטבעיים שהתפתחו בחולה, יספקו לו הגנה ברמה כזו או אחרת, גם בהדבקה הבאה. יחד עם זאת, לא תמיד ניתן לצפות זאת מראש ולכן הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני הדבקה מחודשת, היא על ידי קבלת חיסון עונתי נגד שפעת מדי שנה בקביעות.
חשוב לציין בהקשר זה כי לא זו בלבד שהחיסון מפחית את סיכויי ההדבקה, אלא שנמצא במחקרים שבחנו נושא זה כי אנשים שחלו לאחר שחוסנו, נמצאו בסיכון נמוך יותר לסבול מסיבוכי המחלה. שיעור התחלואה הגבוה ביותר בישראל נרשם בין חודש נובמבר לתחילת חודש אפריל. אי לכך, המומחים ממליצים להתחסן נגד שפעת כבר בחודשים ספטמבר-אוקטובר. בהתאם לזה, קופות החולים דואגות להצטייד במלאי מספיק של חיסונים מדי שנה בעונת הסתיו.
כיצד יודעים אילו נגיפים צפויים להגיע לאזורנו כל שנה?
מדי שנה בשנה, מתכנסת ועדה מיוחדת מטעם ארגון הבריאות העולמי הבוחנת את הזנים של נגיפי השפעת שפגעו בחצי הכדור הדרומי. במדינות חצי הכדור הדרומי, החורף מגיע חצי שנה מוקדם יותר וכך באפשרותנו לדעת אילו זנים יגיעו בחורף הקרוב לישראל, הממוקמת בחצי הצפוני של הכדור. משרד הבריאות הישראלי אוסף את הנתונים הרלוונטיים לאוכלוסייה הישראלית ומנחה את חברות התרופות בנוגע להרכבי החיסונים הדרושים מדי שנה.
האם החיסון יכול לגרום לסיבוכים או להתפרצות המחלה במחוסנים?
הואיל והחיסון לא מספק הגנה נגד הנגיפים שגורמים להצטננות, אין זה מן הנמנע שזמן קצר לאחר קבלת החיסון, יסבול המטופל מהצטננות. תופעה זו הובילה רבים להאמין כי החיסונים אינם יעילים נגד שפעת, שכן ישנו דמיון מסוים בין תסמיני ההצטננות לתסמיני השפעת ואדם הסובל מהצטננות יכול לטעות ולחשוב שהוא סובל משפעת. זהו המקום להדגיש כי מדובר בטעות שעלולה לעלות בחייו של החולה. אמנם ייתכן כפי שציינו, מצב שבו אדם שקיבל את החיסון יחלה במחלה, אך החיסון עצמו לא יכול לגרום למחלה. זאת כיוון שהוא לא מכיל נגיפים חיים.
בנוסף, הן מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) והן המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) עורכים בדיקות באופן קבוע על מנת לוודא שהחיסונים המיוצרים לא גורמים לתופעות לוואי חמורות. החיסון יכול לגרום לאדמומיות במקום ההזרקה וכן לתסמינים המזכירים את תסמיני השפעת כמו חולשה, עייפות וחום גבוה, אך תסמינים אלו חולפים מאליהם תוך יומיים לכל היותר.
השורות התחתונות בשאלה האם להתחסן נגד שפעת
- בניגוד לדעה הרווחת בקרב הציבור הרחב, מחלת השפעת היא מחלה שעשויה לסכן את חייהם של אלו הנמצאים בסיכון מוגבר לסבול מסיבוכי המחלה.
- סיבוכי המחלה כוללים דלקת ריאות חיידקית, דלקת ריאות ויראלי, דלקת המוח דלקת קרום המוח, דלקת שריר הלב, תסמונת ריי ועוד תחלואות רבות אחרות הגורמות לתמותה.
- בין היתר נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכי המחלה אנשים מעל גיל 65, קשישים המאושפזים במחלקות סיעודיות במסגרות של דיור מוגן, קשישים המתגוררים בבתי אבות, אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה או מדוכאת ואנשים הסובלים ממחלות כרוניות.
- חיסון נגד שפעת מוריד את הסיכון לאשפוזים בקרב קשישים.
- חיסון נגד שפעת הוא חיסון מציל חיים.
- נגיפי השפעת משתנים במהירות גבוהה מאוד ומדי שנה מספק החיסון הגנה נגד זני שפעת אחרים, בהתאם לזנים הצפויים להגיע לאזורנו במהלך החורף. זוהי הסיבה בגינה חשוב לקבל את החיסון מדי שנה.
- את החיסון מומלץ לקבל בחודשי הסתיו.
- החיסון בטוח לחלוטין לשימוש, לא מוביל לתופעות לוואי חמורות ולא גורם להתפרצות המחלה במחוסנים.