לשאלה המופיעה כאן בכותרת, יש תשובה אחת ויחידה: אין שום סיבה שלא. ובכל זאת, ישנם שירימו גבה עת יתבשר להם שהם מוזמנים לחתונה של אזרחים ותיקים. הסיבה לכך נעוצה ככול הנראה בעובדה שנכון להיום בישראל, גיל הנישואין הממוצע בקרב כלות שנישאו לראשונה עומד על 25 שנים ואילו גיל הנישואין הממוצע בקרב חתנים שנישאו לראשונה, עומד על 27.6 שנים. אז נכון, אמנם בארבעת העשורים האחרונים חלה עלייה בגיל הנישואין הממוצע, אך עדיין חתונה של בני 65 ומעלה, היא לא עניין שגרתי במיוחד.
מטבע הדברים עבור רוב המתחתנים ה"צעירים בנפשם" שבוחרים למסד את הקשר בעשור השביעי, השמיני או התשיעי לחייהם, לא מדובר בחתונה הראשונה, אך בכל זאת רובנו רגילים לראות אנשים צעירים שבאים בברית הנישואין, למרות שלאהבה אין גיל ובטח שלא חוקים. אם אתם לא מאמינים בדעות קדומות ולא מעוניינים להיכנע לתכתיבים של אלו שלא מוכנים "לחשוב מחוץ לקופסא", המאמר הזה מוקדש לכם.
לא מוותרים על זוגיות ואהבה
הצורך של כל בני האדם ללא יוצא מן הכלל באהבה, הוא צורך בסיסי ביותר ואינו מוגבל לגילאים מסוימים. בדיוק באתו האופן, גם הצורך באינטימיות ובמגע מלווה אותנו בכל אחד ואחד משלבי החיים ולא נפסק לאחר המעבר למסגרת של בית אבות או דיור מוגן. למעשה החל מהלידה מלווה אותנו הצורך לנהל מערכת יחסים עם אדם קרוב שיתעניין בשלומנו, שיהיה לו אכפת מאתנו ושידאג לנו. הצורך בקשר רומנטי שבגילאים צעירים יותר רלוונטי להתבגרות ולהקמת המשפחה, לא נעלם לשום מקום בזקנה.
הבעיה היא שחלק ניכר מהדימויים המזינים אותנו, הקשורים לאהבה ורומנטיקה, מדירים את בני הגיל השלישי תוך שהם מאדירים את הצעירים. מעט מאוד סרטים עוסקים בזוגיות מאוחרת ואלו שעוסקים בה, לא תמיד מעניקים לה את הכבוד הראוי לה ולא אחת אף מציגים תמונה מעוותת ומגוחכת במפגיע של קשרים רומנטיים מאוחרים. מעבר לכך, במקרים רבים מאוד הילדים הם אלו שבולמים את המימוש של הצורך במיניות ואהבה, אם על רקע מניעים כלכליים (הקשורים לענייני ירושה) ואם כתוצאה מדעות קדומות ("זה לא מכובד להתנהג כך בגיל מבוגר").
אדם מבוגר שימצא עצמו שבוי בדימויים הנפוצים וייכנע להתנגדויות מצד גורמים כאלו ואחרים, חיצוניים ופנימיים, יתקשה לממש את האהבה והצרכים הרגשיים שלו בגיל מבוגר ועל כך יש להצר.
היתרונות של חתונה בגיל השלישי
דווקא בגיל השלישי אנחנו יכולים להרשות לעצמנו בשעה טובה להשתחרר מהתפישות המקובלות והמיושנות של קשר ואהבה. בגילאים צעירים ברור לכל שמטרת האהבה, הקשר והמשיכה ההדדית, היא להוביל ליצירה של תא משפחתי יציב וקבוע, להקים משפחה ולגדל ילדים. בגיל השלישי לעומת זאת, מדובר כבר בסיפור שונה לגמרי. בשלב הזה ברוב המקרים לבני הזוג כבר יש תא משפחתי וצאצאים והודות לכך ישנה אפשרות ליצור סוגים שונים של אהבה וזוגיות.
כך לדוגמה ניתן לאתגר את התפקידים המסורתיים והמיושנים של הגבר והאישה, שכן האישה כבר לא צריכה לדאוג למשק הבית ולילדים והגבר כבר לא צריך לפרנס. ההזדמנות להשתחרר מהדימויים השונים מאפשרת לזוגות שמחליטים למסד את הקשר בגיל השלישי לקיים חיי זוגיות נינוחים יותר וכן מאפשרת להם לשמר במידה רבה את אורח החיים האינדיבידואלי של כל אחד מהם. השוני במערכת יחסים הנרקמת בגיל השלישי בא לידי ביטוי במובנים רבים נוספים כשבין היתר ישנה תחושה של חופש, המתבטאת בכך שבני הזוג מודעים לזה שהם לא "חייבים" להימצא בכל רגע נתון או בכל אירוע חברתי זה בחברתה של זו.
בגילאים מבוגרים קיימת גם פתיחות רבה יותר לתפישות שונות בקשר לחושניות ומיניות ומתגבשת ההבנה שהמיניות נמצאת לפני הכול, בראשם של בני הזוג ובוודאי שלא באיברי המין שלהם בלבד. בתקופת חיים זו רובנו מחפשים קרבה ומעוניינים להרגיש נאהבים ולחוש שאנחנו רצויים. האלמנטים האלו חשובים לא פחות ואף הרבה יותר מכיבושים מיניים למשל.
שתפו את הילדים ואת הנכדים בתכנון החתונה
כפי שציינו, אמנם לא מדובר בגזירת גורל, אבל עליכם להיות מוכנים לכך כי ישנה אפשרות שהילדים שלכם יביעו רמה מסוימת של התנגדות כשתעלו בפניהם את הרעיון בפעם הראשונה. באופן כללי ייתכן שכבר חשתם בהתנגדות מצד הילדים ואפילו הנכדים לעצם קיום הזוגיות החדשה שלכם. קחו בחשבון שבמקרים לא מעטים, ההתנגדות הראשונית מחריפה ומחמירה כשרעיון החתונה עולה על הפרק.
הילדים שלכם עשויים לסבול מקושי לראות אתכם נישאים לאדם אחר, שכן במובן מסוים הוא "מאיים" על המעמד של ההורה השני או על הזיכרון שלו, במקרה שהלך לעולמו. בנוסף, במקרים מסוימים הילדים חוששים שמא לא מדובר בקשר כנה וכי מטרת הנישואין היא לצבור זכויות מסוימות, הנוגעות לירושה. בנוסף, אין זה מן הנמנע שהילדים שלכם יביעו חשש שלא מדובר באהבה של ממש, אלא בהרפתקה חולפת ותו לא, שלא מבוססת על קשר רגשי עמוק ומחייב.
אחת הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם הבעת ההתנגדות של הילדים, היא פשוט לערב אותם בתכנון החתונה. קיימו פגישות בנוכחות הילדים ובן הזוג החדש, הציעו שהנכדים יהיו השושבינים ובקשו מהם לסייע לכם בקבלת ההחלטות החשובות הנוגעות לאירוע המרגש. באופן הזה תוכלו להעביר להם את המסר החשוב לפיו הם חלק מהחיים שלכם, שאתם סומכים על שיקול דעתם ומעוניינים בקרבתם. המעורבות של הילדים בתכנון החתונה תבהיר להם שאתם מכבדים אותם ומעריכים אותם ושהם חלק בלתי נפרד מהדרך אליה אתם יוצאים עם האהבה החדשה שלכם.
השורה התחתונה
אירוע חתונה הוא החגיגה האולטימטיבית של האהבה והזוגיות. זוהי הדרך שלכם להראות לעולם, לקרובים ולרחוקים, שאף פעם לא מאוחר מדי בשבילך להתחיל משהו חדש ולהתמסר לאהבה: במקום להיכנע לתכתיבים החברתיים, פרצו את הגבולות וכך תוכלו לעורר השראה באחרים. מעבר לכל זה, אם אליזבת טיילור נישאה (בפעם השמינית אמנם) בגיל 57 ושמואל פלאטו שרון עמד מתחת לחופה עם בחירת לבו בגיל 85, מדוע שאתם תנהגו אחרת ותגבילו את עצמכם בצורה כלשהי? כעת נותר לנו רק לאחל לכם בהצלחה והרבה מזל טוב.