לפני שנפתח בדברים, נדגיש כי אין ולא יהיה גם תחליף למפגש הבלתי אמצעי עם הנכדים. ללא תיווך של מסך, ללא הפרדה של קווי תקשורת, המפגש הישיר המתקיים פנים אל מול פנים, המאפשר ללטף, לחבק ולנשק, הוא הוא המפגש האמתי היחיד שישנו.
זוהי אחת הסיבות בגינן רבים מבני גיל הזהב מסרבים להכיר בקיומם של אמצעי התקשורת המודרניים, הפופולאריים במיוחד בקרב בני הדור הצעיר, שלא מסוגלים להתחרות ברמת הקרבה והאינטימיות של המפגש הישיר. סיבות נוספות ישנן בשפע, אך זה המקום לציין כי סב המוותר על אפיקי התקשורת המודרניים דוגמת סקייפ, פייסבוק או ווטסאפ ותהיה הסיבה אשר תהיה, פשוט מפספס הזדמנות להרחיב את הקשר עם הנכדים ועל כך יש להצר.
בנוסף, לא במקום
כל עוד אמצעי התקשורת המודרניים לא מחליפים את המפגש האמתי, הרי שאין שום סיבה שלא תנצלו אותם כדי ליצור אפיק תקשורת נוסף עם הנכדים. בנוסף, אם הנכדים לא גרים קרוב במיוחד והמפגשים לא מתקיימים לעתים קרובות בלשון המעטה, טוב תעשו אם תפעלו להסרת המחסומים וההתנגדויות. גם אם אתם חשדנים מטבעכם, גם אם מעולם לא תפעלתם מחשב או טלפון חכם וגם אם מאז ומעולם חשתם רתיעה מפני חידושים טכנולוגיים, זה הזמן לכבוש את הפחד, להתמודד עם הדעות הקדומות ולעשות את הצעד הראשון לקראת שדרוג התקשורת עם הנכדים.
כפי שוודאי אין צורך לגלות לכם, העולם מתקדם בין אם נשלים עם כך ובין אם לא. הילדים של היום בוהים במסכים רוב שעות היממה ומן הסתם מוטב שעל המסך תופיע סבתא האוהבת מעוד דמות קופצנית ממשחק מחשב חדש.
אם אתם גרים במסגרת של בית אבות או דיור מוגן, נסו לברר האם ישנה סדנת מחשבים מסוימת או חוג מסוים שתוכלו להצטרף אליו, הקשור לטכנולוגיה ולאפליקציות. אם אין כזה חוג בסביבה, היו סמוכים ובטוחים שהנכדים או אפילו הילדים שלכם, ישמחו להסביר לכם כיצד לתפעל את הכלים השונים. וזה למעשה בדיוק מה שהם – כלים, שבשימוש נכון, יכולים להביא לנו תועלת רבה. במאמר שלפניכם נפרט אודות שלושה כלים שכאלה, הנחשבים לפופולאריים במיוחד בתחום התקשורת: Facebook (אתר אינטרנט ורשת חברתית), WhatsApp (אפליקציה סלולרית) ו-Skype (תוכנת טלפוניה).
נעים להכיר, Facebook
Facebook.com הוא אתר אינטרנט ורשת חברתית המקשר יותר ממיליארד וחצי בני אדם בכל רחבי העולם. יותר ממיליארד מהם, פעילים ברשת החברתית בתדירות יומיומית. את האתר הקימו חבורה של סטודנטים באוניברסיטת הרווארד בשנת 2004. המפורסם שבהם הוא מארק צוקרברג, שהונו האישי הוערך על ידי כתב העת "פורבס" ב-2016 בסכום של יותר מ-44 מיליארד דולר, מה שמדרג אותו במקום השישי ברשימת עשירי העולם.
במקור פייסבוק נועדה לקשר בצורה וירטואלית בין סטודנטים בלבד, אך זמן קצר לאחר שנפתחה הרשת לציבור הרחב, היא הפכה לרשת תקשורת בין עובדים, חברים בכל רחבי העולם, בני משפחה ועוד. השימוש בפייסבוק לא עולה כסף, שכן הרווחים של החברה שמפעילה את האתר מגיעים אליה ממפרסמים המתאימים את הפרסומות לחברי הרשת באופן אישי.
כדי להתחיל להשתמש באתר, למלא כמה פרטים. תהליך ההרשמה לא אמור להימשך יותר מדקות ספורות כשכל שעליכם לעשות זה להקליד את השם ושם המשפחה שלכם, כתובת הדואר האלקטרוני שלכם, סיסמה לבחירתכם, תאריך יום ההולדת שלכם, מגדר ובזה פחות או יותר נגמר הסיפור. יש לציין כי אתם לא חייבים אפילו להשתמש בשם האמתי שלכם ומובן שאתם יכולים לספק נתונים דמיוניים בנוגע לגילכם למשל.
כל עוד אתם משתמשים בפרופיל הפייסבוק שלכם כדי לתקשר עם הנכדים בלבד, לא תצטרכו לעשות דבר מעבר להוספתם לרשימת החברים שלכם. על ידי הוספתם לרשימת החברים שלכם באתר, תוכלו להיחשף לתמונות שיעלו לרשת, לקרוא הגיגים שיכתבו (הנקראים בפייסבוק, "סטטוסים") ובנוסף תוכלו לתקשר עמם בצורה חשאית בעזרת מערכת המסרים של האתר (כל התקשורת הכתובה ביניכם, תהיה גלויה רק לכם ולאיש זולתכם).
Skype, קווים לדמותה
עד לפני לא יותר מדי זמן, שיחות וידאו היו אפשריות בעיקר בסרטי המדע הבדיוני. בשנת 2003 באה לעולם תוכנת טלפוניה שאפשרה לגולשים בכל רחבי העולם לנהל שיחות וידאו בחינם ותוך פחות מעשר שנים, נרכשה החברה שפיתחה את התוכנה לחברת מיקרוסופט תמורת 8.5 מיליארד דולר.
מדובר בתוכנת טלפוניה מסוג Peer to Peer ("עמית לעמית" או "קצה לקצה"): כל אחד מהקצוות ברשת, מתפקד הן כשרת והן כלקוח וזאת בניגוד לרשת הפועלת במודל של Client-Server (שרת-לקוח), שבו ישנה הבחנה ברורה בין הצדדים ברשת. למעשה Skype מתפקדת בצורה מבוזרת ומקשרת בין המשתמשים ללא גורם מתווך.
נכון להיום כל אדם עם מחשב וחיבור לאינטרנט יכול להריץ את התוכנה על המחשב שלו או פשוט להתחבר בצורה ישירה דרך אתר האינטרנט של סקייפ. הן השימוש בתוכנה והן התוכנה עצמה לא עולים כסף. בנוסף, ניתן להשתמש בתוכנה גם לא דרך המחשב, אלא בטלפון החכם וכך לנהל שיחות וידאו מכל מקום שתהיו בו, לכל מקום בעולם. זהו ללא ספק הפתרון האידיאלי עבור אלו מכם שיש להם נכדים שגרים בחו"ל.
ואחרונה חביבה… WhatsApp!
WhatsApp היא אפליקציה סלולרית המשמשת להעברה של תמונות, הודעות טקסט, קטעי קול וקטעי וידאו. האפליקציה פותחה בשנת 2010 ותוך זמן קצר הפכה לאפליקציית המסרים הפופולארית ביותר בעולם. למעשה נכון לפברואר 2016, משתמשים באפליקציה יותר ממיליארד בני אדם בכל רחבי העולם. אחד היתרונות של WhatsApp בא לידי ביטוי בכך שהיא מאפשרת למשתמשים ליצור קבוצות וכך למשל להעביר מסר אחד לעשרה בני משפחה ואף יותר מכך, בו זמנית. כמו כן חברי הקבוצה יכולים להעביר מסרים שיהיו גלויים לכל חברי הקבוצה וליצור למעשה צ'אט משפחתי באפליקציה.
אם הראייה כבר לא כשהייתה והתקשורת הטלפונית לא נוחה לכם, דעו כי האפליקציה תומכת לא רק בטלפונים חכמים אלא גם במחשבים ביתיים. הכוונה היא לכך שיש באפשרותכם להריץ את האפליקציה על המחשב הביתי שלכם, הנייח או הנייד וליהנות מכל היתרונות שלה מבלי שתצטרכו להתעסק עם הטלפון החכם יותר מדי.
המידע המופיע בכתבה אינו מהווה המלצה לרכישה ו/או התקשרות כלשהי, אינו מהווה בסיס לקבלת החלטות, ואינו מהווה המלצה ו/או חוות דעת בתחום ו/או בנושא כלשהו והוא אינו תחליף לשיקול דעת של הקורא ולפניה לקבלת יעוץ מאנשי מקצוע ומומחים בנושא כזה או אחר.