זוג בחוף - משען דיור מוגן

אמנויות לחימה בגיל השלישי – היתרונות

תוכן עניינים

 

רוב הסיכויים שאם היינו מספרים לכם על חוג אומנויות לחימה המתקיים במסגרת של בית אבות או במעון של דיור מוגן לפני שני עשורים ואפילו פחות, הייתם חושבים שאנחנו מתלוצצים. בסרטי הקונג פו הישנים והטובים ניתן אמנם לראות את כל אותם מאסטרים קשישים בעלי זקן לבן, ארוך וחלק, המסוגלים לנטרל עשרות לוחמים צעירים מבלי להשקיע יותר מדי אנרגיה, אבל אלו נתפשו כקוריוז ותו לא ומעולם לא זכו במערב להתייחסות רצינית יתר על המידה.

יחד עם זאת, בשנים האחרונות, יותר ויותר בתי אבות ובתי דיור מוגן, מזמינים את הדיירים לקחת חלק בשיעורים של אומנויות לחימה שונות, מתוך אמונה שיש בכך כדי לשפר את בריאותם, את המצב הנפשי שלהם ואת איכות חייהם באופן כללי. הגישה המרעננת לאומנויות לחימה המאפיינת את השנים האחרונות, לא הופיעה יש מאין: היא מבוססת על ידע מחקרי שהצטבר בעשורים האחרונים, המצביע על כך שתרגול אומנויות לחימה משפר במידה משמעותית אספקטים רבים בחיי האוכלוסייה המבוגרת.

מטבע הדברים, אומנויות לחימה המתאימות כמו כפפה ליד לבני הגיל השלישי, הן אומנויות לחימה "פנימיות" או "רכות", שבהן טונוס השרירים של המתאמנים נמוך מאוד וההקשבה לגוף מרבית. למרות זאת, לאחרונה הולכות ומצטברות העדויות לכך שגם אומנויות לחימה אגרסיביות יותר, יכולות לתרום רבות לאוכלוסייה המבוגרת, כל עוד האימונים מתבצעים בסביבה מבוקרת ותחת הדרכה ופיקוח של מאמנים מקצועיים, המוסמכים לאמן מתאמנים בגיל הזהב.

 

תרגול אומנויות לחימה בגיל השלישי מפחית את הסיכוי לנפילות

אחד הממצאים החשובים ביותר, החוזר על עצמו פחות או יותר בכל המחקרים שנערכו בנושא, הוא שבקרב בני גיל הזהב, תרגול נכון ומותאם של אומנויות לחימה, תורם לשיפור משמעותי בשיווי המשקל וכפועל יוצא מכך, מפחית את הסיכוי לנפילות. בגיל השלישי, נפילות הן גורם סיכון משמעותי ביותר לתחלואה ולתמותה ועל ידי שיפור שיווי המשקל ניתן למנוע חלק ניכר מהנפילות המתרחשות מדי שנה באוכלוסייה זו. ישנם מספר גורמי סיכון נוספים לנפילות בקשישים, כמו אובדן הגמישות, בעיות קואורדינציה וירידה בכוח השרירים. כל האלמנטים האלו ועוד רבים אחרים, זוכים להתייחסות נרחבת באומנויות הלחימה השונות.

 

הפחתת הסיכוי לפציעות חמורות והתאוששות מפציעות אורתופדיות

מעבר לכך שתרגול אומנויות לחימה שונות מוביל לשיפר משמעותי בשיווי המשקל ואף תורם לשיפור טכניקת ההליכה הבסיסית, לפי חוקרים רבים, תרגול של אומנויות לחימה שבהן שמים דגש על טכניקות נפילה נכונות, עשוי להפחית את הסיכון לשברים כתוצאה מנפילות בקרב חולי אוסטאופורוזיס וקשישים באופן כללי.

מתאמנים המתרגלים אומנויות לחימה, לומדים במהלך האימונים כיצד עליהם ליפול על הקרקע במהלך קרב, על מנת להימנע מפציעות ולהפחית את הסיכוי לשברים ופציעות חמורות. ככול הנראה, על ידי תרגול של אומנויות לחימה אלה, יכולים המתאמנים ללמוד כיצד להגן על עצמם מפני נפילות מסוכנות וכיצד להפחית את עוצמת החבטה בזמן המפגש עם הקרקע.

אם לא די בכך, נציין עוד כי שילוב של תרגילים המגיעים מאומנויות לחימה שונות בתהליך השיקומי, תורם לזירוז תהליך ההחלמה ולשיפור מהיר מאוד ביכולות הפיזיות של המשתקם.

 

ההשפעות של אומנויות הלחימה על המצב הנפשי

מחקרים שבחנו את ההשפעה של אומנויות לחימה על המצב הנפשי של המתאמנים ועל היבטים פסיכולוגיים שונים בקרב קשישים, בוצעו כבר בשנות ה-80. כך לדוגמה בשנת 1989, פורסם מחקר מפורסם שמצא כי מתאמנים שתרגלו טאי צ'י, דיווחו על ירידה משמעותית ברמות העייפות, הבלבול, הכעס, החרדה, הדיכאון והמתח נפשי, בעקבות האימונים. בנוסף, נמצא כי אימוני טאי צ'י יכולים לשפר את מצבם הנפשי של קשישים הסובלים מדיכאון, המקבלים טיפול תרופתי.

כמו כן ידוע כיום כי תרגול קבוע של אומנויות לחימה גורם לירידה ניכרת ברמת האימפולסיביות ולירידה משמעותית ברמת האגרסיביות של המתאמנים. ההשפעות האלו תורמות לשיפור בתפקוד החברתי של המתאמן, המגיב בצורה סבלנית, נעימה וחיובית יותר לסביבה שלו.

 

יצירה של קשרים חדשים

קצרה היריעה מלהכיל את כל היתרונות הגלומים בתרגול של אומנויות לחימה בגיל השלישי, אך על קצה המזלג נציין עוד כי נמצא שמתאמנים שהחלו לתרגל אומנויות לחימה בגיל מבוגר, דיווחו גם על שיפור בהערכה העצמית, בביטחון העצמי ואף נמצא כי תרגול אומנויות לחימה הוביל באזרחים ותיקים לשיפור הזיכרון, מהירות התגובה, חדות המחשבה, יכולת הקשב והריכוז ויכולות קוגניטיביות נוספות.

יתרון משמעותי במיוחד שבכל זאת חשוב להרחיב עליו מעט, הרלוונטי מאוד לא רק עבור אלו המתגוררים במסגרות של בתי אבות או דיור מוגן, אלא גם עבור אזרחים ותיקים הממשיכים לגור בביתם, נוגע לאספקט החברתי: מטעמים ברורים, בדרך כלל בני הגיל השלישי מתאמנים בחברת בני גילם וודאי לא יפתיע אתכם לגלות, שבחדרי האימונים נוצרים קשרים אמיצים בין המתאמנים. המגע הישיר, הקרבה הפיזית, האימון בצוותא והמאמץ המשותף, גורמים למתאמנים לראות אלו את אלה מזווית לא שגרתית ולהכיר בצורה עמוקה וייחודית.

במקרים לא מעטים נוצרות מעין "חבורות" של מתאמנים, שבהן רמת המחויבות גבוהה יותר ואחוזי הנשירה מהאימונים נמוכים יותר, בהשוואה לאחוזי הנשירה המאפיינים מתאמנים בודדים.

 

טאי צ'י וצ'י קונג

אם נתקלתם במודעת פרסומת לחוג אומנות לחימה המתקיים בקרבת מקום המגורים שלכם או אפילו במסגרת הדיור המוגן או בית האבות שבו אתם גרים, הרשו לנו להזמין אתכם לתת לאימונים הזדמנות. ישנו סיכוי לא רע בכלל, שתגלו כי כבר תוך מספר שבועות, תחושו שיפור משמעותי בגמישות, ביכולות הקוגניטיביות, במצב הרוח ובהרגשה הכללית. לסיום, נרחיב מעט על שני סוגים של אומנויות לחימה, הרלוונטיים במיוחד לבני הגיל השלישי: טאי צ'י וצ'י קונג.

  • טאי צ'י – טאי צ'י (נקראת גם "טאי ג'י גואן") היא אומנות לחימה המגיעה אלינו מסין, המתורגלת הן למטרות בריאותיות והן לצורכי הגנה עצמית. כאומנות לחימה פנימית, טאי צ'י מאופיינת בקשר תרבותי לטאואיזם, עומק תאורטי, תשומת לב מיוחדת לגוף במהלך התרגול וטונוס שרירים נמוך. ככול הנראה מקור האומנות במאה ה-16, אך הפופולאריות של טאי צ'י החלה לגבור רק בתחילת המאה הקודמת (כיום מאות מיליוני בני אדם מתרגלים טאי צ'י בכל רחבי העולם). עיקר התרגול הוא של תבנית התנועה הייחודית לטאי צ'י. התבנית מבוצעת באיטיות רבה כשישנה זרימה מושלמת בין התנועות והפוזיציות המרכיבות אותה. אמנם ישנם סגנונות מסוימים של טאי צ'י המבוצעים באמצעות עזרי אימון כמו גומיות, מקלות וכדורים וישנם גם המבוצעים באמצעות כלי נשק סיניים מסורתיים, אך בדרך כלל האימונים מבוצעים ללא עזרים.
  • צ'י קונג –  צ'י קונג (נקראת גם "צ'י גונג") פותחה על ידי הרופא של הקיסר הסיני (חווא טו) במאה השנייה לספירה (חווא טו ידוע בין השאר כרופא הסיני הראשון שהשתמש בחומרי הרדמה במנותחים שלו). משמעות המילה "צ'י", היא אנרגיית החיים ומשמעות המילה "קונג", היא כישרון, טיפול או עבודה. צירוף המילים מתאר תרגילי אנרגיה המיועדים להזרים את אנרגיית החיים בגופנו, לאזן אותה ולהמריץ אותה. ניתן לפרש את המילה "קונג" גם כ"שליטה" ואז צירוף המילים מתאר שליטה באנרגיית החיים הזורמת בגוף. תרגול צ'י קונג כולל ביצוע של תנועות בודדות, עיסוי עצמי או תבנית המורכבת ממגוון תנועות המבוצעות ברצף. ניתן לתרגל את האומנות העתיקה בשכיבה, בישיבה ואפילו בזמן עבודה, שכן התרגול יכול לכלול גם טכניקות נשימה ייחודיות בלבד. צ'י קונג מתאימה גם לבני גיל הזהב הסובלים מקשיים משמעותיים בתפקוד, שכן הטכניקה כוללת הרבה מאוד תרגילי ריכוז מחשבתיים ותרגילים הכוללים סך הכול כיווץ והרפיה של שרירים, ללא תנועות קשות לביצוע.

 

 

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: