ישנו סיכוי לא רע שיצא לכם להיתקל בכרזות פרסומת לחוגי יוגה המיועדים לאוכלוסייה המבוגרת, אך אין זה מן הנמנע שלא מיהרתם להירשם. במסגרות רבות של דיור מוגן וגם בלא מעט בתי אבות ברחבי הארץ, דואגים להביא לבתים מדריכי יוגה מקצועיים, על מנת לתרום הן לבריאות הנפשית והן לבריאות הפיזית של הדיירים. אם אותן פרסומות צדו את עיניכם ועוררו את סקרנותכם, אנחנו שמחים לבשר לכם שהגעתם בדיוק למקום הנכון. במאמר שלפניכם נסביר מה הן הסגולות של היוגה ונרחיב במיוחד אודות הרלוונטיות שלה לאוכלוסיית הגיל השלישי.
יוגה – קווים לדמותה
יוגה היא לא רק שיטת אימון גופנית, אלא פילוסופיה רוחנית עתיקה שמקורותיה אינם ברורים לחלוטין מבחינה כרונולוגית. ידוע כי מקור הפילוסופיה בחכמה ההינדית, אך בניגוד לסינים שטרחו לתעד את ההיסטוריה שלהם בצורה מפורטת, ההודים לא הקפידו על כך. העדויות הראשונות לקיומה של היוגה, נמצאו בריג ודה, הקובץ הדתי העתיק ביותר בהינדואיזם. זהו למעשה הבסיס ממנו התפתחה הדת ולפי ההערכות העדכניות, נכתב בין המאה ה-15, למאה ה-12 לפנה"ס.
היוגה התפתחה כדרך רוחנית, הכוללת תרגילים גופניים, שיטות מדיטציה וטכניקות נשימה, להסדרת מערכות הגוף וזיכוך הנפש. ניתן לכתוב שהיוגה היא למעשה התרגולת הרוחנית של ההינדואיזם, הנחשבת לאחד המאפיינים הייחודיים של הדת העתיקה הזו. ישנו מגוון רחב של זרמים בעולם היוגה המתורגלים כיום, כשבעיקר מדובר בראג'ה יוגה, קארמה יוגה, בהאקטי יוגה, ג'אנה יוגה והאטה יוגה.
האטה יוגה היא הגדרה כוללת המאגדת את כל הזרמים ביוגה, שמטרתם להשיג את ההארה דרך הגוף. ישנו בלבול מסוים הרווח במדינות המערב בנוגע להאטה יוגה, שכן רבים מתייחסים להאטה יוגה כאל זרם אחד. מדובר למעשה בשורה ארוכה של זרמים שבהם ההתמקדות היא בעיקר בנשימה ובהיבט הפיזי או המשמעת הפיזית. במכלול השיטות הנקראות הטאה יוגה, ניתן למצוא את הבאות: ויג'נאנה יוגה, בריגהו יוגה, אנוסארה יוגה, שיווננדה יוגה, ויניוגה, אשטנגה ויניאסה יוגה ועוד.
הקשר בין יוגה לגיל השלישי
לפי אחד העקרונות הבסיסיים ביותר של היוגה, כל אדם באשר הוא ללא קשר לגילו, צריך לשאוף לעבור מעמדה של "קורבן", לעמדה של "בורא". על מנת לעשות זאת, חשוב ביותר לסגל ראייה דינמית ולדגול באקטיביות, יוזמה ושאיפה לשיפור מתמיד. היוגה לא מתיימרת לעצור את הזמן, אך במקום לתאר מצב סטטי של זקנה, נותנת עדיפות להתייחסות לתהליך המתמשך, הנקרא "הזדקנות".
כל עוד מתייחסים לתהליך ולא לסטטוס הקפוא בזמן, יש מקום לשינוי ולצמיחה. לפיכך לא מדובר בקשיש או זקן, אלא באדם המזדקן. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל לתרגל יוגה ולמעשה דווקא הגיל המבוגר יכול להוות הזדמנות מושלמת לכך, שכן דווקא אז מתפנה לא מעט זמן שניתן לתעל לטובת התמסרות לעבודה רוחנית וגופנית. הואיל וישנם דגשים מיוחדים בעבודה עם אוכלוסיית הגיל השלישי שחשוב לשים אליהם לב, מומלץ ביותר לתרגל יוגה בהדרכה של מורה המתמחה בהדרכת מתאמנים בגיל הזהב.
מטרות התרגול בקרב מזדקנים
ישנן מטרות ייחודיות הנכנסות לתמונה כאשר מיישמים את עקרונות היוגה בקרב מזדקנים. במישור המנטאלי מתייחסים בעיקר לחיזוק תחושת הערך העצמי, הדימוי העצמי והביטחון העצמי, מניעת נדודי שינה וטיפול בהפרעות שינה, חיזוק האופטימיות, סילוק פחדים, מתחים וחרדות, חיזוק יכולת הריכוז ופיתוח של ראייה מציאותית, שלווה ומפוכחת בנוגע למהלך החיים הטבעי.
במישור הפיזי לעומת זאת, שמים את הדגש בין היתר על נושאים הבאים: שיפור חוזק ומידת הגמישות של המפרקים, הקלה על כאבי מפרקים וכאבי גב, שיפור היציבות במטרה להפחית את הסיכוי לנפילות, חיזוק המערכת החיסונית, חיזוק שרירי רצפת האגן, שיפור זרימת הדם, חידוד החושים, שיפור הנשימה, הרפיית השרירים ועוד.
מובן שהמישור הפיזי והמישור המנטאלי מתאחדים במהלך התרגול. כך לדוגמה, שיפור הגמישות של המפרקים וחיזוק השרירים, יובילו בדרך כלל לשיפור הגמישות המחשבתית וחיזוק הביטחון העצמי. לפי היוגה, האדם הוא מכלול של גוף ונפש ובהתאם לראייה הוליסטית זו, כל שינוי מחשבת לנצח יבוא לידי ביטוי במישור הפיזי וכל שינוי פיזי, יוביל כמובן לשינוי מנטאלי.
מה הם היתרונות של יוגה לגיל השלישי?
לא לחינם היוגה לגיל השלישי הפכה לכל כך פופולארית במסגרות של דיור מוגן או בתי אבות, שכן היא טומנת בחובה יתרונות רבים מספור, הרלוונטיים במיוחד למזדקנים. להלן כמה מהחשובים והמשמעותיים שבהם, על קצה המזלג:
- בניגוד לשיטות תרגול גופניות אחרות, היוגה לא מותירה את המתרגל תשוש ונטול כוחות, אלא להפך – קשישים רבים המתרגלים יוגה מדווחים על כך שבתום התרגול הם מרגישים רעננים ומלאי מרץ. במילים פשוטות, היוגה לא מרוקנת את המצברים ודורשת משאבים, אלא דווקא מטעינה את המאגרים האנרגטיים, בכל תרגול מחדש.
- היוגה לא דוגלת בתנועות מהירות או שינויי כיוון פתאומיים, אלא שמה את הדגש על מינימום של זעזועים ומקסימום הקשבה לצורכי הגוף, תוך פיתוח מודעות ליכולות ולגבולות שלו.
- השהייה הממושכת יחסית בתנוחות השונות של היוגה, תורמת לפיתוח השליטה על המחשבות של המתרגל. לפי היוגה, המחשבה היא כוח פעיל ועוצמתי שעשוי להשפיע לא רק על האופן שבו האדם מתייחס לעצמו ולסביבה, אלא גם על האופן שבו הסביבה מתייחסת אליו.
- כדי לתרגל יוגה אין צורך לרכוש ציוד יקר או מכשירים ייעודיים ולאחר שנלמדות הטכניקות הבסיסיות, ניתן לתרגל אותן באופן עצמאי. הואיל והן לא דורשות יותר מדי מקום, הרי שניתן לתרגל אותן גם בחדרים קטנים יחסית.
- היוגה כוללת תרגילים רבים התורמים למניעת בעיות גופניות ונפשיות, השכיחות מאוד באוכלוסייה המבוגרת. הכוונה היא למשל לבעיות יציבה, אוסטאופורוזיס, התקשות של גידים ורצועות, קשיי נשימה, חולשה של שרירי רצפת האגן, הפרעות במערכת העיכול ועוד. כמו כן היוגה תורמת לשיפור מצב הרוח, משחררת לחצים ומפחיתה מתחים נפשיים.
- אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של יוגה כשיטת תרגול גופני, בא לידי ביטוי בכך שהיא מתאימה לכל אדם באשר הוא, ללא קשר למצבו הפיזי: גם אלו הנמצאים במצב גופני ירוד, כמו אנשים המאושפזים במחלקות סיעודיות במסגרות של דיור מוגן או בית אבות, יכולים להפיק תועלת רבה מתרגול קבוע של יוגה, המבוסס על נשימות, ריכוז, הכוונת התודעה ורתימת כוח המחשבה והדמיון.
אל תחמיצו את ההזדמנות
אם במקרה במסגרת הדיור המוגן או בית האבות שבה אתם מתגוררים, מציעים לכם להצטרף לחוג יוגה לגיל השלישי, אל לכם להחמיץ את ההזדמנות. גם אם בעבר סבלתם מנזק פיזי בעקבות התנסות בשיטת אימון כזו או אחרת, אל לכם להרים ידיים. ישנם סוגים רבים של פעילות שלא מומלצים למזדקנים, החל מתרגילי יציבה קיצוניים או תרגילים שבהם מופעל לחץ תוך בטני גבוה מדי, דרך אימונים הכוללים תנועות מהירות, שינויים פתאומיים בכיוון התנועה והפעלה מוגזמת של כוח וכלה בתרגילים שמאמצים מדי את הלב.
כפי שציינו, ביוגה הדגש הוא על הקשבה לגוף, ריכוז, איטיות ותשומת לב מרבית. אי לכך, כל עוד מקפידים לבצע את התנוחות השונות בצורה נכונה ובהתאם להנחיות, הרי שהסיכוי לפציעות שואף לאפס. מומלץ מאוד להגיע ולו לאימון התנסות ובכך לעשות את הצעד הראשון לשיפור הבריאות שלכם. בהצלחה!