כמו בכל מקום אחר בעולם, גם בארצנו הקטנטונת ישנם מקומות רבים הנחשבים ל"קלסיים", בהם ביקרנו כבר לפחות פעם אחת, אם לא פעמיים ואף הרבה יותר מכך. אנחנו מתכוונים לכל אותם מקומות שניקח אליהם תיירים שהגיעו בפעם הראשונה לישראל ולכל אותם אתרים המוכרים לכל ילד ישראלי ממוצע. בגיל השלישי, לאחר שכבר כבשנו את כל השבילים הפופולריים וכשהרכב הפרטי כבר יודע לבד איך להגיע לכותל, לסחנה ולמצדה, מגיעה העת לגלות יעדים חדשים ולחקור מקומות שטרם ביקרנו בהם. במאמר שלפניכם, נחשוף כמה מהמעניינים ביותר שבהם. למען הנוחות, צרפנו קישורים לאתרי האינטרנט של כל היעדים.
. אם אתם גרים למשל במסגרת של בית אבות או דיור מוגן, יש באפשרותכם להציע לרכזי התרבות לארגן ביקורים ביעדים השונים, שכן באתרים שנזכיר במאמר ניתן לבקר באופן עצמאי, אך בהחלט ניתן גם לבקר בהם בצורה מאורגנת.
מרכז המבקרים של "טבע" בנאות חובב
רבים מאתנו צורכים מדי יום ביומו את המוצרים של חברת טבע, אך רוב הסיכויים שמעולם לא ביקרתם במרכז המבקרים של החברה הישראלית המצליחה. מרכז המבקרים המודרני, שהוקם בתוך מפעל "טבע-טק", מזמין את הקהל הרחב להכיר את המסלול שעוברות התרופות השונות החל מהשלב הרעיוני ועד לשלבי ההפצה. כמו כן תוכלו להיחשף במרכז המבקרים ל"מסע" שעוברת התרופה בגופנו, באמצעות סרטי תלת ממד המוקרנים על מסכי ענק ובנוסף תוכלו ללמוד על סיפורה של החברה שעשתה היסטוריה. לפרטים נוספים ולתיאום מועד לסיור.
לא רק "ממשית"
אם "ממשית" ו"עבדת" הן הערים הנבטיות היחידות שאתם מכירים, הרשו לנו להכיר לכם גם את "ניצנה": עיר נבטית הממוקמת בנגב המערבי. בגן הלאומי "ניצנה", תמצאו שרידים של כנסייה ביזנטית, מדרגות שנחצבו על ידי הנבטים (ועברו שיפוץ יסודי במסגרת פעולות השימור שהתקיימו באתר), בית חולים שנבנה על שרידים של מצודה נבטית על ידי הגרמנים והטורקים במלחמת העולם הראשונה, מספר בארות, לרבות באר שנחפרה ככול הנראה בימים הראשונים של היישוב, שרידי תחנת רכבת טורקית ובנוסף, בתחומי הגן הלאומי תמצאו את האנדרטה המרשימה לחללי חטיבה 8, שנפלו במבצע חורב (מלחמת העצמאות) בקרב על עוג'א אל חפיר.
אם אתם כבר באזור, מומלץ להתעניין בנוגע לטיול ביעדים נוספים הסמוכים לגן הלאומי "ניצנה", כמו גן לאומי "שבטה", שמורת "חולות עגור" ו"חמוקי ניצנה". לפרטים נוספים, היכנסו לכאן.
מנהרות הכותל – החפירות החדשות
אין לנו ספק שכבר יצא לכם לבקר במנהרות הכותל לפחות פעם אחת ואם יש טעות בידינו, הרשו לנו להזמין אתכם לבקר באתר בהקדם. מדובר במערכת מורכבת של מחילות וחללים תת קרקעיים לאורך תוואי הכותל המערבי, המתפרשת על פני שטח עצום מתחת לבתי הרובע המוסלמי בעיר העתיקה. במתחם ישנם מבנים מהעת החדשה, מימי הביניים ומתקופת בית שני, כשציר ההליכה המחבר בין המחילות והחללים מספק מעין תחושה של "מסע לאורך ההיסטוריה".
המחקר של מנהרות הכותל החל כבר במאה ה-19, אך נראה כי החפירות רחוקות מלהסתיים. ממצאים חדשים מתגלים מעת לעת וזוהי הסיבה בגינה מומלץ מאוד להגיע לסיור נוסף במנהרות, גם אם כבר יצא לכם לטייל באתר לפני מספר שנים. כך לדוגמה "היכל התקופות" הוא חדר מיוחד במינו שנפתח לקהל הרחב רק בשנת 2009, למרות שהתגלה כבר בסוף שנות השישים, בתחילת החפירות שהתקיימו לאחר מלחמת ששת הימים.
גן לאומי "כוכב הירדן"
רבים לא מודעים לכך, אבל לא זו בלבד שה"מונפור" הוא לא המבצר הצלבני היחיד בישראל, אלא שגם לא מדובר במבצר המרשים ביותר שישנו כאן. בנוסף לו, ישנם בישראל שרידים של מבצרים צלבניים רבים נוספים כמו "מבצר בלמונט" שבהר צובה, "מבצר יחיעם" (הידוע גם בשמו הערבי, "קלעת ג'דין"), "מצודת ג'יבלין", הממוקמת סמוך לקיבוץ בית גוברין ועוד רבים אחרים.
אחד מהמבצרים החשובים והמעניינים ביותר, הוא זה הממוקם בגן לאומי "כוכב הירדן", הנחשב לאחד מההישגים האדריכליים הגדולים ביותר של הצלבנים. שמו המקורי של המבצר, שנתנו לו האבירים הצלבנים שהקימו אותו, הוא "Belvoir" (יפה נוף) ושמו השני שניתן לו גם כן עוד בתקופה הצלבנית, הוא ""Coquet (חינני). אתם מוזמנים לסייר במבצר באופן וירטואלי. בנוסף למבצר, מומלץ במיוחד שלא לוותר על ביקור בגן הפסלים של האמן יגאל תומרקין, שנחנך בשנת 1994.
להרגיש באוסטרליה, בלי לצאת מהארץ
תאמינו או לא, אבל בקיבוץ ניר-דוד, ישנו פארק אוסטרלי ייחודי שניתן לפגוש בו קנגורואים המקפצים להם בחופשיות. מדובר ביופי של אתר עבור אלו מכם המחפשים מקום אליו יוכלו להגיע עם הנכדים, אך גם עבור אלו מכם שתמיד רצו לבקר באוסטרליה וטרם הזדמן להם. בנוסף לקנגורואים ניתן להאכיל ב"גן גורו" עשרות תוכים צבעוניים, ללטף ולהאכיל עזים ננסיות, לצפות בהאכלה של דובי קואלה ועטלפים ולהכיר מגוון בעלי חיים נוספים כמו קזוארים, זוחלים אקזוטיים ועוד רבים ומיוחדים אחרים.
מרכז המבקרים המחודש, "תמונות יפואיות"
בשנת 1993 החליטו לקרות את החפירה המרכזית ביפו העתיקה וכך נוצרה רחבה גדולה המשתרעת בין סמטאות יפו העתיקה במערב לגן הפסגה במזרח. במקום הוקם מרכז מבקרים שייתכן שכבר יצא לכם לבקר בו, אך בשנת 2011 הוא נפתח מחדש לאחר שעבר שיפוץ משמעותי. כיום כולל מרכז המבקרים ממצאים ארכיאולוגיים רבים שהתגלו בחפירות במקום, מצגות אור קוליות מרתקות על ההיסטוריה ארוכת השנים של יפו ועל פרשת אנדרומדה ועוד הרבה הפתעות.
המידע המופיע בכתבה אינו מהווה המלצה לרכישה ו/או התקשרות כלשהי, אינו מהווה בסיס לקבלת החלטות, ואינו מהווה המלצה ו/או חוות דעת בתחום ו/או בנושא כלשהו והוא אינו תחליף לשיקול דעת של הקורא ולפניה לקבלת יעוץ מאנשי מקצוע ומומחים בנושא כזה או אחר.