כפר אונים הינו מוסד שיקומי לטיפול ושיקום אוכלוסיות מגוונות.
הכפר הוקם בשנת 1946, והוא מתחם כפרי המתפרש על פני שטח נרחב, טובל בצמחיה וירק.
המתחם כולל חדרי מגורים, אולם ספורט, בריכת שחיה, אולמות כינוס, מתקני ספורט, מטבח, חדר אוכל ועוד.
עם הקמתו, הכפר קלט וטיפל בילדים יתומים שהגיעו מאירופה לאחר השואה.
בהמשך ועם הקמת המדינה והתפתחותה, התרחב הכפר לקליטת מגוון רחב של אוכלוסיות מוחלשות, כגון עולים חדשים, תושבי הפריפריה ואוכלוסיות קצה.
הכפר סיפק ומספק לחניכיו מענים מדוייקים ומגוונים, הן ברמת ההתפתחות האישית והמקצועית והן ברמת התרומה לחברה:
בוגרים רבים הוכשרו במסגרת הכפר לשירות מיטבי בצה"ל (אוכלוסיות גדנ"ע שהוכשרו מקצועית בלימודים בכפר), ומטופלים רבים שוקמו וטופלו ע"י אנשי המקצוע בכפר; מכאן, שחזרת הבוגרים לקהילה, התבצעה בצורה הטובה ביותר לרווחתם האישית ולרווחת החברה.
לאור ביקוש גובר מצד משרד הרווחה, החל הכפר בשנים האחרונות לפתח קשת רחבה של שירותים טיפוליים ושיקומיים לבני נוער (כגון נערים ונערות ליקויי שמיעה) ולאוכלוסייה בוגרת (בוגרים בעלי מאפיינים של לקויות למידה ובעיות הסתגלות ותפקוד).
נוכח פרופיל האוכלוסייה, לאורך כל שנות הפעילות, עובד הכפר במהלך כל שעות היממה 24/7 במשך 365 ימות השנה.
במערך הדיור "שקד" אשר במרכז כפר סבא, השקד פורח כל השנה.
עץ השקד במקורות היהודיים הוא סמל לשקידה ושקדנות, ובמערך "שקד" המהווה דיור שיקומי טיפולי לגברים ולנשים בגילאי 18 ומעלה, שוקדים וגם רואים את פירות העמל.
המערך השיקומי משמש מסגרת חוץ ביתית חמה ועוטפת והבתים הינם בתים לחיים.
החזון
לכל דייר ודיירת תכנית אישית המותאמת לצרכים וליכולות האישיות, ומטרתה לאפשר לדיירים לחיות חיים עצמאים תוך שימת דגש על זכות הבחירה ולקיחת אחריות אישית. כחלק מהחזון, מתבצעת עם הדיירים עבודה על ארבעה מעגלי שיקום עיקריים:
בנוסף, דיירי המערך מקבלים כלים המסייעים להם בחיים המשותפים עם כלל דיירי המערך. כמו כן, מתקיימות פעילויות מגבשות בין דיירי המערך בדירות ובבתים השונים.
צוות המערך
במערך הדיור "שקד" צוות מקצועי ומסור, הפועל על פי שיטת הכוחות ועובד עם דיירי המערך על פי שיטת "הדייר במרכז". דיירי המערך הינם גברים ונשים עם רצונות, יכולות וחלומות. צוות המערך פועל יחד עם הדיירים, להגשמת המטרות והיעדים.
הצוות כולל :
מערך הדיור "שקד" ממוקם במרכז כפר סבא, ומאפשר לדיירים ולדירות גישה למגוון שירותים בקהילה דוגמת: מרפאות, חדרי כושר, מועדונים חברתיים ועוד.
מערך הדיור "שקד" מפוקח ע"י מנהל מוגבלות במשרד הרווחה.
"בית בקצה הקשת ושתי יונים משחקות על קו האור
בית בקצה הקשת – גם אם אלך לקצה עולם תמיד אחזור"
(עידית חכמוביץ')
בתוך הקמפוס הפסטורלי כפר אונים בכפר סבא, סמוך לבית מיתר, היכן שפורטים על נימי הנפש, מצטרף לתזמורת הוסטל בית קשת.
ההוסטל הוא מסגרת שיקומית עבור אנשים בוגרים לקויי שמיעה, הזקוקים למסגרת מכינה לקראת חיים עצמאיים בקהילה, עקב קשיים רגשיים ותפקודיים שונים.
ההוסטל שייך לרשת משען הותיקה והמוערכת, המפוקחת ע"י אגף השיקום במשרד הרווחה.
דיירי הבית:
אוכלוסיית היעד הינה אנשים בוגרים בעלי לקות שמיעה מגיל 21 ומעלה, אשר אינם מסוגלים להשתלב באופן עצמאי בקהילה מסיבות שונות, כגון: לקויי למידה, בעיות בקשב וריכוז, קשיי תפקוד והסתגלות, יכולת שכלית גבולית, קשיים התנהגותיים – רגשיים או חברתיים, וקשיים תעסוקתיים.
התהליך השיקומי:
לכל דייר בהוסטל מותאמת תכנית שיקומית אישית, ע"פ יכולותיו וקשייו בתחומים הבאים:
בתחום התעסוקה – אבחון ושיקום מקצועי, הדרכה במציאת מקום עבודה, ליווי קבוע מול מעסיק, הדרכה ברכישת מיומנויות תעסוקתיות.
תפקודי חיים – ניהול תקציב, שימוש בשירותי הקהילה, ניידות ושימוש בתחבורה ציבורית.
ניהול משק בית – בישול, כביסה, ניקיון, קניית מצרכי מזון ועוד
חיזוק מיומנויות תקשורתיות – ע"פ צורך אישי: שפת סימנים, שימוש ותפעול מכשיר שמיעה והדרכה לשימוש בעזרים טכניים נוספים ללקויי שמיעה, טיפול בדיבור.
בתחום החברתי – עבודה קבוצתית, הרחבת המעגל החברתי, חשיפה לתחומי חברה ותרבות, הסתגלות חברתית מול האוכלוסייה השומעת.
בתחום הרגשי-התנהגותי – מעקב פסיכיאטרי, שיחות טיפוליות, טיפול באומנות, טיפול בדרמה, טיפול בתנועה, קבוצות דינאמיות, ריפוי בעיסוק.
צוות ההוסטל:
עם צוות ההוסטל נמנים אנשי מקצוע מובחרים ומנוסים: מדריכים שיקומיים, עו"סים, פסיכולוגית, פסיכיאטרית, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק.
פעילות חברה ופנאי:
טיולים וימי כיף – בחירת היעדים ותכנון הטיולים נעשה בשיתוף הדיירים וע"פ העדפותיהם.
הצגות ואירועי תרבות – יציאה למוזיאונים ולמופעים מונגשים ללקויי שמיעה היא פעילות מעשירה מועדפת על דיירי הבית.
חוגים והעשרה – חוג ספורט קבוצתי ופרטני, סדנאות בישול, שיעורי אקטואליה והעשרה, חדר כושר.
יציאה לפעילויות בקהילה – חוגים, קבוצות ומועדונים הנגישים ללקויי שמיעה. השתתפות באירועים קהילתיים מרכזיים. ציון חגים, ימי הולדת ואירועים מיוחדים.
אז איך זה עובד בפועל?
בשלב השיקומי הראשון, דיירי ההוסטל מתגוררים ביחידה טיפולית בקהילה.
לאחר תהליך תקופת השיקום, ובהתאם להתקדמות אישית של כל דייר, מתבצע מעבר לשלב השיקום השני ביציאת הדייר לדירת לוויין עצמאית.
בדירה זו, ממשיכים הדיירים לקבל הדרכה וטיפול מצוות ההוסטל, אך מתמודדים עם חיי היום יום בכוחות עצמם. המעבר לשלב השני כולל תכנית הכנה קבוצתית ואישית לקראת היציאה למגורים עצמאיים בקהילה.
בית מיתר הינה מסגרת חוץ ביתית לילדים וילדות, נערים ונערות, חרשים וכבדי שמיעה.
אנחנו כאן כדי לשמוע ולהרגיש את אוכלוסיית היעד – חניכים וחניכות בני 8 עד 21, ולדאוג שהחיבוק שלנו והיחס החם יעניקו את מה שקשה לפעמים להעביר במילים.
און פירושו כוח – לא במקרה נמצא בית מיתר בכפר אונים, יש לנו את הכוח להתמודד, ואנו מעניקים את הכוחות לחניכים והחניכות שלנו, להתמודדות עם הקשיים אליהם נולדו והקשיים אותם מזמנים החיים, באהבה, בחמלה ובביטחון.
הכפר, פנינה פסטורלית טובלת בירק, ממוקמת ליד כפר סבא, שייכת לרשת "משען" הותיקה והמוערכת. הכפר נמצא תחת פיקוח של משרד הרווחה, אגף מנהל מוגבלויות.
אוכלוסיית היעד של הבית
בית מיתר פתוח בפני חניכים וחניכות מגיל 8 עד 21, חרשים וכבדי שמיעה, בעלי לקויות למידה, קשיי קשב וריכוז, קשיים חברתיים, רגשיים, נפשיים, התנהגותיים, משפחתיים, קשיי שפה ותקשורת.
חלק מהחניכים בבית מיתר מאובחנים עם מש״ה ואוטיזם, חלקם מאופיינים גם בהפרעות התנהגות והפרעות נפשיות בדרגות שונות וחסכים רגשיים.
שילוב הגורמים הללו עם גורמים המיוחסים לתהליך ההתבגרות, מציב בפני הילדים והנערים התמודדויות לא פשוטות. אנחנו כאן כדי לסייע להם בתהליכים אשר ניצבים בפניהם.
מקצועיות + ניסיון = אהבה
ניתן לומר כי השפה הרשמית בבית מיתר היא – שפת הסימנים הישראלית.
ייחוד נוסף של בית מיתר הוא הניסיון העשיר, הידע המקצועי, ומסורת ארוכת שנים של טיפול ושיקום באוכלוסייה חרשת וכבדת שמיעה.
צוות בית מיתר
העוסקים במלאכה: צוות רב מקצועי הכולל מנהלת, עובדת סוציאלית, אם בית, מדריכים, בנות שירות, פסיכיאטרית ומטפלים רגשיים. שזה ממש קונצ'רטו לכלי מיתר☺
אז איך זה עובד?
בחרתם להגיע לבית מיתר? ברוכים הבאים!
כל חניך או חניכה הנקלטים בבית, עוברים תקופה של התאקלמות. בתקופה זו החניך או החניכה יכירו את המקום והצוות יכיר ויעריך אותם. עם תום התקופה, תיבנה עבור החניך או החניכה תכנית טיפול שיקומי, על-פי היכולות והצרכים בתחומים הבאים:
בתחום המשפחתי
אנו רואים את המשפחה כשותפה מלאה לתהליך הטיפולי בחניכים. הצוות נמצא בקשר שוטף וקרוב עם המשפחה, ובניית המטרות הטיפוליות נעשית ביחד. דגש מיוחד מושם על חיזוק התקשורת בין החניך/כה לבין המשפחה.
בתחום הלימודי
הילדים משובצים בבתי-ספר המתאימים להם. לכל חניך/כה מותאמת מסגרת חינוכית על-פי יכולותיו או יכולותיה הלימודיות, ועל פי מאפיינים רגשיים והתנהגותיים.
אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם בתי-הספר ומסייעים לחניכים בלימודים גם בשעות אחה״צ
בתחום החברתי
אנו חיים במציאות משתנה. הילדים מוצאים בבית מיתר בית הדובר את שפתם – שפת הסימנים, וחברה השווה להם. כחלק מהתהליך הטיפולי, הצוות המקצועי עובד עם הילדים והנוער על מיומנויות חברתיות ועל יצירת אי של ביטחון עבור החניכים החרשים בתוך עולם שגם עבור ילדים, נוער, ולעיתים מבוגרים – גם חסרי לקויות – משתנה בקצב מהיר ומאתגר.
בתחום הרגשי
כל חניך מקבל טיפול רגשי על-פי צרכיו, וזאת באמצעות מגוון אפשרויות טיפול: טיפול באומנות, טיפול פסיכולוגי, טיפול בדרמה, טיפול באמצעות ענפי ספורט שונים, גינון טיפולי, ועוד.
כל חניך לפי גילו, עובד עם המדריך האישי שלו, על מיומנויות וכישורי חיים תואמי גיל. בגילאים בוגרים, מצטרפים למעגל התעסוקה.
בכל גיל ישנה השקעה בפעילויות המפתחות עצמאות ומיומנויות יומיומיות.
תוכנית הטיפול
●עבור כל חניך וחניכה נבנית תוכנית שיקומית המותאמת ליכולותיו וצרכיו.
●התוכנית נבנית תוך שיתוף פעולה מלא עם הילד, ההורים, הצוות המקצועי והגורמים הרלוונטיים.
●התוכניות נבנות ע"פ תוכנית הרף וניהול סיכונים של משרד הרווחה.
●שיטות קידום והתערבות: טבלאות התנהגות, תוכנית התנהגות ותוכנית הרמות.
לפרטים וליצירת קשר:
סולי מרעי – מנהל כפר אונים
הנרייטה סולד 1, כפר סבא
SOLIM@Mishan.co.il
09-9536000