עתות משבר הן קרקע נוחה לצמיחתן של תרמיות והונאות. כך תזהו ניסיונות הונאה ותגנו על עצמכם מפני גורמים זדוניים
רבים לא יודעים זאת, אך רשות המסים והמשטרה דיווחו בסוף חודש מאי (2020) על גידול של מאות אחוזים במקרי ההונאה בישראל. לפי ההערכות, גורמים עוינים רבים מנצלים את משבר הקורונה ואת המצוקה אליה נקלעו ישראלים רבים, כדי להפיק רווחים קלים באופן ציני ומחפיר במיוחד.
ניתן למצוא דוגמאות למקרי הונאה במגוון רחב ביותר של תחומים, החל מתחום ההלוואות וכלה בתחום אתרי המסחר המקוונים. למרבה הצער, במקרים רבים קורבנות ההונאה הם אנשים מבוגרים, שמהווים טרף קל עבור הנוכלים השונים. במאמר שלפניכם נפרט אודות סוגים שונים של תרמיות ונסביר כיצד ניתן לזהות אותן ולהתגונן מפניהן.
תרופות פלא, בדיקות ביתיות וחיסונים מזויפים
אחת הדרכים שבהן נוקטים הנוכלים של עידן הקורונה, היא שיווק של מגוון מוצרים מזויפים באתרי מסחר מקוונים. באתרים השונים ניתן למצוא למשל תכשירים המבטיחים הגנה מלאה בפני הנגיף, בדיקות קורונה ביתיות במחירים מצחיקים ומיני שיקויים שאמורים לגרום להחלמה מהירה מהמחלה הקשה. שימו לב – לפני כל רכישה שאתם עושים באופן מקוון, עליכם לפשפש בציציות של המשווק ולהקפיד שלא להיות עם יד קלה על כרטיס האשראי. שימו לב במיוחד לסימנים הבאים, שצריכים להדליק נורה אדומה אם לא שתיים:
- אמצעי התשלום – אתר אמין ורציני, יאפשר לכם לשלם באמצעות PayPal. לעומת זאת אתר שהוקם במטרה להונות אתכם ותו לא, יאפשר לכם לשלם בהעברה בנקאית בלבד.
- ניסיון להפעיל לחץ – כדי לעודד אתכם להעביר את התשלום, יתכן שיופעל עליכם לחץ ואין זה מן הנמנע שיאמרו לכם למשל שהמבצע האטרקטיבי עומד להסתיים בדקות הקרובות. ברוב המוחלט של המקרים, מדובר בטקטיקות שנועדו לכם לפעול בחופזה וללא שיקול דעת ולכן חשוב לקחת נשימה עמוקה ולא להיכנע ללחצים מסוג כלשהו.
- תרופות פלא – נסו להבין האם המוצרים שמוצעים לרכישה באתר הם מוצרים אמיתיים ולגיטימיים. אם הציעו לכם לצורך העניין לרכוש תרופה חדשה שאיש עדיין לא שמע עליה, היו סמוכים ובטוחים שמדובר בתרמית ולא יותר מכך.
- כמה זה עולה לנו – שיטה נוספת שבה נוקטים נוכלים בימינו, היא להציע מחירים נמוכים במיוחד או גבוהים במיוחד. הן מחיר מנופח והן מחירי מציאה לא הגיוניים, צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה.
הלוואות חוץ בנקאיות (שלא מגיעות לעולם)
גם בתחום ההלוואות החוץ בנקאיות, ניתן לראות עלייה משמעותית בהיקפי מעשי הנוכלות מאז תחילת משבר הקורונה. בתחום זה אופן הפעולה של הנוכלים פשוט מאין כמוהו: הלקוח מקבל שיחת טלפון מנציג ידידותי ומנומס, שמבטיח לו נסים ונפלאות. יתכן שתובטח לכם למשל הלוואה גדולה בתנאים נוחים בצורה בלתי רגילה, הלוואה שתיכנס לחשבון הבנק תוך שעות ספורות או הלוואה שתתקבל מבלי לחתום על חוזה ומבלי שתצטרכו להוכיח יכולת החזר. כל התחבולות הנ"ל נועדו להפוך את ההצעה לאטרקטיבית במיוחד ולגרום לפגיעה בשיקול הדעת שלכם.
בשלב הבא, תתבקשו להעביר לגורם המלווה סכום "זניח" של כמה מאות או אלפי שקלים שכן לפני שהתהליך מתחיל, יש לשלם את דמי הטיפול ופתיחת התיק. כפי שאתם יכולים לנחש, ברגע שבו יועבר התשלום, אף הלוואה לא תעבור לחשבון הבנק והנציג של החברה ייעלם כלא היה.
חשוב להבין שתחום ההלוואות החוץ בנקאיות, הוא תחום מסוכן במיוחד. ישנם אינספור נוכלים בישראל, שעושים לילות כימים כדי לאתר אנשים שזקוקים לכסף קל, המוכנים לסכן כמה אלפי שקלים כדי לקבל הלוואה במהירות האפשרית. גם במקרה הזה, חשוב ביותר לפשפש בציציות של החברה שמציעה לכם את האשראי, לברר כמה שיותר פרטים על מידת הלגיטימיות שלה, לבדוק בשבע עיניים את החוזה שתקבלו לידיכם ובשום פנים ואופן לא לשלם ולו שקל אחד כדמי טיפול או להעביר תשלום עבור פתיחת תיק, לפני שאתם בטוחים במאה אחוז שמדובר בחברה לגיטימית ומוכרת.
נוכלות והונאה מצד מטפלים
אחת התופעות המטרידות ביותר בימים אלה, באה לידי ביטוי בניצול קשישים התלויים בחסדי המטפלים שלהם. החשש מפני ניצול כלכלי אינו ייחודי לתקופת הקורונה כמובן. אך בתקופה הנוכחית, שבה הקשר עם המשפחה הקרובה שונה מאוד מהקשר שהורגלנו אליו בימי שגרה, החשש גדול במיוחד.
ישנן מספר דרכים שבהן ניצול הכלכלי יכול לבוא לידי ביטוי. כך לדוגמה, ישנם מטפלים המאלצים את המטופלים שלהם להעניק להם הלוואה גדולה וישנם אף כאלה המשכנעים את הקשיש שעליו לתת להם שי יקר במיוחד או פשוט סכום גדול של כסף מזומן כמתנה לחג למשל. בנוסף ישנם כאלו שלא יהססו לגנוב כסף ודברי ערך, כיוון שהם יודעים שהקשיש תלוי בהם. לפיכך הם מאמינים כי קרוב לוודאי שגם אם המטופל יגלה את האמת, הוא לא יעז לעשות דבר בנדון.
מעבר לכל זה ישנם מקרים שבהם המטפל מחתים את המטופל על מסמכים שונים המאפשרים למטפל לבצע פעולות בחשבון הבנק של המטופל או מסמכים המאפשרים למטפל לקבל בעלות על נכסים שונים שנמצאים ברשותו של המטופל.
הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני מקרים חמורים שכאלה, היא לערב את המשפחה הקרובה בהוצאת השוטפות של המטופל. כך למשל, ניתן להחליט שבתחילת השבוע או החודש, יהיה סכום כסף מסוים בדירתו של הקשיש ולדרוש מהמטפל לנהל יומן הוצאות מסודר. כאשר סכום הכסף ידוע מראש וישנו יומן הוצאות, קל מאוד להבין מתי ישנן הוצאות לא הגיוניות.
כמו כן מומלץ מאוד שאחד מהילדים יקבל ייפוי כוח לחשבון הבנק של הקשיש או לחילופין, שיירשם כבעל חשבון נוסף. על ידי כך, תהיה לילדים אפשרות לעקוב באופן יומיומי אחר הפעולות שמבוצעות בחשבון ולזהות פעולות חריגות שדורשות הסבר. כדי להגן על הנכסים שנמצאים בבעלות המטופל, ניתן לרשום הערות אזהרה על הנכסים השונים לטובת הילדים וכך לא ניתן יהיה לבצע בהם פעולות, מבלי לקבל את חתימתם.
שימו לב – אם אתם לא נותנים אמון מלא במטפל, אל תהססו לבקש ממנו להציג בפניכם קבלות על כל הוצאה והוצאה. זוהי זכותכם המלאה ותמיד מומלץ לנקוט בגישה לפיה עדיף להיזהר מאשר להצטער.
השורה התחתונה
בפעם הבאה לפני שאתם מספקים את פרטי האשראי, מקלידים את מספר הזהות שלכם באתר כזה או אחר, מעבירים סכום כסף פעוט ככול שיהיה או חותמים על חוזה עם גורם כלשהו, קחו נשימה עמוקה ועשו צעד או שניים אחורה. נסו להבין האם אתם עושים צעד חכם באופן שקול ומחושב או שמא יש לכם ספקות. בכל מקרה שבו אתם עדיין מהססים, טוב תעשו אם תתייעצו לפחות עם אדם אחד שאתם סומכים עליו בעיניים עצומות.
אם אתם גרים למשל במסגרת של בית אבות או דיור מוגן, באפשרותכם לפנות לדוגמה לעובדת הסוציאלית ואם יש לכם תקשורת טובה עם הילדים, הקפידו לשתף אותם לפני כל צעד שקשור לעניינים פיננסיים, לרכישות ולחוזים.
ניתן לומר שמילת המפתח החשובה ביותר, בכל הקשור להונאות ומעשי נוכלות בתקופת הקורונה, היא "ערנות". כולנו היינו רוצים לחיות בעולם שבו אנחנו מוגנים ובטוחים כיוון שאיש אינו רוצה להרע לנו. אך העולם שבו אנו חיים, רחוק מכך שנות אור. לפיכך עם כל הכבוד לאמון הבסיסי שיש לרכוש לכל אדם באשר הוא, חשוב יותר לשמור על עצמנו מפני הונאות ותרמיות.