לב אדום - בריאות במשען דיור מוגן

בריאות הלב

תוכן עניינים

מדי שנה אנחנו נחשפים לעוד סיפור טראגי על אדם מפורסם ואהוב, שהלך לעולמו בגיל צעיר יחסית, בשל בעיות לבביות: צחי פישביין (יו"ר הטוטו) נפטר מדום לב בגיל 57, אורי שלף השאיר את ענף הכדורסל הישראלי בהלם כשנפטר בגיל 43 בלבד מהתקף לב ודודו גבע, מאבות הקומיקס הישראלי ואחד המאיירים החשובים ביותר שחיו כאן, לקה בליבו בשנת 2005, שבועות ספורים לפני יום הולדתו ה-55.

דוגמאות למקרים נוספים שכאלו, שהותירו מדינה שלמה באבל, לצערנו לא חסרות ועל קצה המזלג ניתן להזכיר עוד את עוזי חיטמן, דודו דותן, מוטי קירשנבאום ועוד רבים וטובים אחרים, שהלכו מאתנו מוקדם מדי בשל תחלואה לבבית.

 

פשוט, אך לא נטול בעיות

בהשוואה לאיברים רבים בגופנו, הלב הוא איבר פשוט להפליא מבחינה תפקודית ואנטומית כאחד. עדות לכך ניתן למצוא בעובדה שברחבי העולם מסתובבים לא מעט אנשים שבחזה שלהם מושתל לב מלאכותי מעשה ידי אדם, ששוקל סך הכול כמה מאות גרמים.

אמנם השתלות של לב מלאכותי המסוגל למלא את מקומו של הלב האנושי באופן מלא עדיין נדירות, אבל קחו בחשבון שישנם איברים רבים, שגרסאות מלאכותיות שלהם אפילו לא נמצאת בתכנון. רק כדי לסבר את האוזן, לו היינו צריכים לפתח כבד מלאכותי שיבצע את כל הפעולות והתהליכים המבוצעים בכבד האנושי, רוב הסיכויים שגודלו היה כשל קרון רכבת ממוצע.

לפי ההיגיון הפשוט, דווקא הלב הוא זה שאמור היה לסבול מכמה שפחות "תקלות" במהלך החיים, אך נכון להיום מחלות לב מהוות את גורם המוות השני בשכיחותו בישראל. מצב זה דומה מטבע הדברים למצב הנוכחי במדינות רבות ברחבי העולם המערבי (גידולים סרטניים הם הגורם השכיח ביותר).

עדיין רב הנסתר על הגלוי בנוגע לכל הגורמים המשפיעים על בריאות הלב לכאן או לכאן. יחד עם זאת, לאורך העשורים האחרונים, הצליחו החוקרים בתחום לנסח מספר כללי זהב לשמירה על בריאות הלב. במאמר שלפניכם קיבצנו את החשובים שבהם.

 

בצעו בדיקות בהתאם לצורך

במסגרות של דיור מוגן ופחות או יותר בכל בית אבות, יכולים הדיירים ליהנות ממגוון שירותים רפואיים במרפאות הבתים. בין היתר בלא מעט בתי אבות ובתי דיור מוגן נוהגים לבצע לדיירים באופן קבוע בדיקות לחץ דם, בדיקות סוכר, א.ק.ג ועוד. ישנו מגוון רחב ביותר של בדיקות שמומלץ לבצע אחת לתקופה מסוימת, שמטרתן לספק נתונים בנוגע לבריאות הלב ולאתר בעיות בתפקוד ובבריאות הלב בשלב מוקדם ככול האפשר ובכל מקרה לפני שהן באות לידי ביטוי באופן קליני.

מעל גיל 65 השמירה על בריאות הלב נעשית מורכבת וחשובה יותר. מומלץ למשל לבצע אחת לשנה עד שנתיים מדידת לחץ דם לאיתור יתר לחץ דם ואם מדובר באנשים שמעולם לא נבדקו, מומלץ גם לבצע בדיקות דם לאיתור יתר כולסטרול בדם.

לצד הבדיקות התקופתיות המומלצות לכלל האוכלוסייה מעל לגיל מסוים, ישנן גם בדיקות המסייעות לשמירה על בריאות הלב בקרב אוכלוסיות ספציפיות כמו חולי סוכרת, מעשנים בעבר או בהווה, חולי לב, מנותחי לב ועוד. כדי לוודא שאתם לא "מפספסים" אף בדיקה, מומלץ שתבררו מול רופא המשפחה או הקרדיולוג שלכם, מה הן הבדיקות המומלצות עבורכם באופן אישי, בהתאם לגילכם והאנמנזה הרפואית שלכם. אם ישנן בדיקות תקופתיות שעליכם לעבור, זכרו לרשום ביומן את המועדים של הבדיקות העתידיות.

 

הקשיבו ללב שלכם

הלב מדבר כל הזמן וללא הפסקה, אך האמת היא שלא תמיד אנחנו טורחים להקשיב לו. עד כה הזכרנו רק את הבדיקות המיועדות לאתר אנשים א-סימפטומטיים (ללא תסמינים), אך חשוב שלא לשכוח את הבדיקות שנכנסות לתמונה או ליתר דיוק, צריכות להיכנס לתמונה, בהינתן התסמינים המתאימים. למרבה הצער, קשישים רבים נוטים להתעלם מהתסמינים השונים (באמצעותם הלב משדר שמשהו אינו כשורה) ופשוט ממשיכים בחייהם. מדובר בטעות שעלולה לעלות לכם ביוקר.

כל תסמין הקשור לתפקוד הלב מצדיק בירור רפואי מוקדם ככול האפשר ויהיה זה כאב חדש בחזה המופיע במנוחה או במאמץ, קוצר נשימה לאחר פעילות, דפיקות לב חזקות מהרגיל, דפיקות לב מואצות, ירידה חדה בלחץ הדם במעבר מישיבה לעמידה ועוד. זכרו – התייחסות לתסמינים הלבביים ואבחון מוקדם של בעיות לבביות, לנצח יובילו לפרוגנוזה טובה יותר, בהשוואה לפרוגנוזה במקרה של התחלת טיפול בשלב מאוחר, כתוצאה מעיכוב ודחיית הבדיקות.

 

פנו לפגישת ייעוץ אצל דיאטנית קלינית

לאורך העשורים האחרונים, ההנחה לפיה עודף משקל והשמנת יתר בהכרח מגבירים את הסיכון לתחלואה לבבית ולתמותה כתוצאה ממחלות לב, נחשבה לקונצנזוס בקהילה המדעית, אך כיום מדובר במצב שונה לגמרי. למעשה ישנם מחקרים לפיהם השמנת יתר מתונה ועודף משקל עשויים להוות גורם מגן מפני תחלואה לבבית ותמותה מוקדמת בקרב אוכלוסיות מסוימות.

במחקר שנמשך שלוש שנים ופורסם ב-2012, נמצא כי מטופלים עם השמנת יתר או עודף משקל שעברו צנתור, נהנו מסיכוי נמוך יותר לתמותה בהשוואה למטופלים בעלי משקל גוף תקין. מחקרים נוספים שהעלו ממצאים דומים, הביאו לעולם את המונח "פרדוקס ההשמנה". מאחר ומדובר בנושא מורכב ומאחר וכדי להבין מה הוא המשקל הנכון ביותר למטופל, יש לקחת בחשבון את ההיסטוריה הרפואית שלו ולהתייחס לגילו, מינו ופרמטרים רבים נוספים, לא נהוג לספק המלצות גורפות לכלל האוכלוסייה בנושא זה.

תחת זאת, נמליץ לכם לפנות בהקדם לדיאטנית קלינית המטפלת באוכלוסיית הגיל השלישי באופן שוטף לייעוץ תזונתי. בדרך כלל בבתי דיור מוגן או בתי אבות תוכלו למצוא בנקל דיאטניות קליניות מוסמכות, שישמחו לספק לכם מידע עדכני בנושא. במסגרת פגישת הייעוץ חשוב לשים את הדגש לא רק על המשקל, אלא גם על הרגלי התזונה, הרכב התפריט, הסטטוס התזונתי ועוד. זאת כיוון שישנם רכיבי תזונה מסוימים המשפיעים במידה רבה על בריאות הלב כמו שומן רווי, מלח ועוד.

 

אל תוותרו על פעילות גופנית

לא ניתן להפריז בחשיבות הפעילות הגופנית הסדירה לבריאות הגופנית והנפשית באופן כללי ולבריאות הלבבית באופן ספציפי. למעשה הפעילות הגופנית הסדירה משפיעה על בריאות הלב לטובה הן בצורה ישירה והן בצורה עקיפה. בגדול מומלץ לשלב במסגרת הפעילות הגופנית בין ארבעה אלמנטים חשובים: גמישות, שיווי משקל ויציבות, בניית כוח שריר וסיבולת לב ריאה.

בהקשר לבריאות הלב, חשוב להתמקד בעיקר באלמנט הרביעי, המושג על ידי עיסוק בפעילות אירובית כמו הליכה, רכיבה על אופניים, הליכה וכיו"ב. הפעילות האירובית היא פעולה יחסית נמרצת, המבוצעת לאורך זמן, שמטרתה להאיץ את קצב הנשימה ופעימות הלב. את היכולת האירובית יש לבנות בצורה הדרגתית על ידי העלאה מתונה של דרגת העצימות ומשך האימון לאורך הזמן.

אם מעולם לא עסקתם בפעילות גופנית, דעו כי אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל וגם הליכה של עשר דקות באוויר הפתוח מדי יום בשלב הראשון, תוכל לעשות פלאים לאיכות החיים שלכם ולבריאות הלבבית שלכם. בגדול מומלץ לשאוף להגיע לשעתיים וחצי של פעילות אירובית מדי שבוע, אך לפני התחלת הפעילות, טוב תעשו אם תתייעצו עם הרופא המטפל בכם. כמו כן מומלץ לבצע את האימונים תחת פיקוח מקצועי, תוך מתן עדיפות לפיקוח של מאמן כושר המחזיק בניסיון רב באימון של האוכלוסייה המבוגרת.

 

הכניסו שלווה לחיים שלכם

"לקחת ללב", אינו ביטוי מטאפורי כלל וכלל, שכן בין אם נודה בכך ובין אם לא, מצוקות נפשיות לנצח ימצאו ביטוי במערכות הגוף השונות. הלב באופן ספציפי, הוא בין האיברים המושפעים ביותר ממצבי לחץ, כעס ומתח. למעשה כבר במאה ה-19 תוארה בספרות הרפואית ההשפעה של רגשות חזקים כמו ייאוש, כעס ופחד, על בריאות הלב. גם מבלי להרחיב בנוגע למגוון המנגנונים הביוכימיים הנכנסים לפעולה במצבי עקה ולחץ, ניתן להבין מדוע חשוב לשאוף למלא את החיים בכמה שיותר שלווה, במיוחד בגיל השלישי, שבו הסיכוי לבעיות לבביות גבוה במיוחד.

הזכרנו את החשיבות של העיסוק בפעילות גופנית בגיל השלישי וזהו המקום להזכיר אותה פעם נוספת, שכן הפעילות הגופנית גורמת לשחרור אנדורפינים, המפחיתים את הלחץ הנפשי ומשפרים את מצב הרוח. בנוסף, אם אתם מתגוררים במסגרת של דיור מוגן או בית אבות, נסו לברר האם ישנה אפשרות להצטרף לחוגים שונים כמו טאי צ'י או יוגה למשל והאם ישנה אפשרות לקבל באופן קבוע עיסוי מרגיע, לשחרור מתחים ולחצים.

הגיל השלישי הוא בדיוק התקופה בחיים שבה מותר, לגיטימי ואף רצוי להוריד הילוך, לקחת את החיים יותר בקלות ולנשום נשימות יותר עמוקות. היו סמוכים ובטוחים שהלב שלכם יודה לכם על כך.

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: