"המאה הנוכחית שנולדה והתפתחה בצל האינדוסטריאליזציה (תיעוש), הביאה לעולם את המכונה ומאוחר יותר, הפכה את המכונה למודל לחיים עצמם. המהירות הפכה לאזיקים שלנו. נפלנו קורבן לחיים המהירים שהרסו את המנהגים שלנו ומתקיפים אותנו, אפילו כשאנחנו נמצאים בביתנו, מכריחים אותנו לעכל "מזון מהיר". האדם הנבון (הומו ספיאנס) חייב לרכוש מחדש את התבונה שאבדה לו ולשחרר את עצמו מכבלי המהירות, המניעים אותו בדרך להכחדה"…
זהו תרגום חופשי של המילים הפותחות את המניפסט המפורסם של תנועת ה-Slow Food, שנחתם בשנת 1989 ולמעשה מהווה עד היום את ה"אני מאמין" של התנועה העולמית המיוחדת הזו. התנועה הוקמה עוד קודם לכן, בשנת 1986, לאחר הפגנה לא שגרתית באתר שבו אמור היה להיפתח הסניף הראשון של רשת מקדונלד'ס באיטליה. במסגרת ההפגנה, חולקו צלחות פסטה לעוברי האורח בפיאצה הציורית, כאקט של התנגדות לפתיחת הסניף.
אדם עם חזון איטי במיוחד
המייסד של התנועה, שארגן את אותה הפגנה ושהצליח לסחוף אחריו תומכים מכל רחבי העולם,
הוא קרלו פטריני (Carlo Petrini). פטריני החל לפרסם כבר בשנת 1977 מאמרים קולינריים במספר יומונים קומוניסטיים וכשגילה כי עתיד להיפתח סניף של מקדונלד'ס מול המדרגות הספרדיות בפיאצה די ספאניה בלב לבה של רומא, הבין כי אין באפשרותו לשבת בחיבוק ידיים. למרות שאותה הפגנה קולינרית לא הובילה לתוצאות הצפויות, בכל זאת היא הולידה הישג קטן: מקדנולד'ס הסכימה להקטין את גודל השלט הנושא את הסמל המפורסם של הרשת, הלא הוא אותהM צהובה.
בשלב הזה החליט פטריני שהגיעה העת להקים תנועה שתגן על הערכים עליהם גדל ועל הטעמים המסורתיים ושיטות ההכנה שהלכו ונעלמו לא רק מהנוף האיטלקי, אלא בכל רחבי העולם. בימים הראשונים הצליח לאגד סביבו 60 חברים, שהתגייסו להקמת התנועה. כבר בשלב מוקדם מאוד היה ברור כי לא מדובר בתנועה שגרתית, אלא בתנועת נגד תרבותית, שמטרתה להילחם בכל מה שמייצג המזון המהיר: הפיכת האדם למוצר, זיהום, ניכור, ניצול ובצע כסף. לא תופתעו ודאי לגלות, שבלוגו של התנועה שתוך שנים ספורות התפשטה בכל רחבי העולם, מככב חילזון.
אירוע נוסף שדחף את פטריני להקים את התנועה, שהתרחש גם כן ב-1986, הוא אותו אירוע טראגי שהוביל למותם של 19 בני אדם. בחקירה שנערכה בסמוך לאירוע, התברר כי הנפטרים הורעלו לאחר ששתו יין שנמהל באלכוהול תעשייתי. המקרה הוביל לפגיעה חמורה בתדמית של תעשיית היין האיטלקית ובתגובה לכך, פטריני כתב את מדריך היין האיטלקי המפורט והמקיף ביותר שנכתב עד לאותה תקופה. בשנה זו גם ייסד את "גאמברו רוסו", מגזין קולינריה ויין, הממשיך לצאת לאור גם כיום. נכון להיום פטריני עדיין מכהן כנשיא ארגון ה-Slow Food ועדיין פועל במרץ לקידום התנועה ועקרונותיה בעולם.
כיצד באפשרותנו ליישם את העקרונות של התנועה בחיי היומיום?
בין אם אתם חיים בביתכם, במסגרת של בית אבות או דיור מוגן, דעו כי אין שום סיבה שלא תוכלו ליישם את עקרונות ה-Slow Food בחיי היומיום. מובן שלא תמיד ניתן ליישם את כל העקרונות כולם, אך רוב הסיכויים שגם שינויים קלים בהתאם לרוח התנועה, יתרמו רבות לשיפור איכות המזונות שלכם. להלן כמה רעיונות ליישום העקרונות על קצה המזלג:
- אווירה נינוחה במהלך הארוחה – התייחסו בכבוד לארוחה שלכם. הפסיקו לאכול בחופזה או ללא מחשבה ונסו להקפיד לקיים ארוחות סביב השולחן ובאווירה רגועה, עם בני משפחה או חברים. מומלץ גם כן לפעול לנטרול הסחות הדעת במהלך הארוחה, בדגש על מסך הטלוויזיה, העיתון או הטלפון הנייד. לא זו בלבד שטעם המזון ישתפר פלאים, אלא שיש באווירה הרגועה והנינוחה במהלך הארוחה, בשביל לשפר את הקשרים החברתיים שלכם.
- פירות וירקות עונתיים – בדיוק כפי שנורת הליבון הובילה לשינויים משמעותיים בכל הקשור לתפישת היום והלילה ואפשרה לנו להמשיך בשגרת יומנו ללא שום קשר למיקומה של השמש בשמיים, כך גם אמצעי הקירור, השינוע והגידול המודרניים, הובילו לכך שרובנו אוכלים פירות וירקות ללא שום קשר לעונות השנה ולמועדי הגידול הנכונים שלהם. תנועת ה-Slow Food דוגלת בשימוש בחומרים עונתיים, המאפשר לטבח ולסועד, להתחבר לאדמה, לטבע ולזרימה הטבעית של הקיום.
- מזון מקומי – תנו עדיפות לחומרי גלם מקומיים והקפידו לברר מהיכן הגיעו חומרי הגלם השונים, תמכו בחקלאים המקומיים והתעניינו במשקים הקטנים, שלא כפופים לתאגידי המזון הגדולים. כמו כן מומלץ תמיד להתנסות במוצרים חדשים ולשמור על רבגוניות בתחום הטעמים.
- כלי אוכל נאים – אם יש לכם כלים שאתם שומרים לאירועים מיוחדים, נסו מדי פעם בפעם להשתמש בהם בארוחה שתקיימו בסתם עוד יום חול. אנחנו מבטיחים לכם שאותו יום יהפוך באופן מידי, למיוחד. כמו כן גם אם אתם מתכוונים לאכול איזו מנה שהזמנתם ממסעדה, כמו מנת אטריות תאילנדית או אפילו פיצה, טוב תעשו אם תקפידו להעביר את המנה מהכלי החד פעמי, לצלחת. זהו למעשה הכבוד המינימאלי שדורש האוכל שלכם.
- צמצמו את קניות המזון המוכן – מומלץ ביותר באופן כללי לצמצם את כמות המזון הנרכש, במיוחד אם אתם נוהגים לזרוק לפח מדי שבוע כמויות רציניות של מזון, שנרכש "ליתר ביטחון". מעבר לזה, מומלץ לעבור לבישול ביתי תוך הפחתת צריכת המזונות המוכנים והמעובדים. המזונות המעובדים לנצח יהיו פחות בריאים מהמזונות שתכינו בעצמכם, שכן הם מכילים חומרים משמרים כאלו ואחרים התורמים להארכת חיי המדף שלהם ומגוון רחב של תוספים מלאכותיים, הדרושים לשמירת המראה הטוב שלהם. כמו כן רק כאשר אתם מכינים את האוכל שלכם בעצמכם, באפשרותכם לדעת בדיוק מה מכילה כל מנה ומנה וכל זה מבלי להזכיר את החיסכון הכספי הניכר, המורגש היטב בכיס כשעוברים לבישול ביתי.
- פיתוח מודעות – אם אתם מתגוררים במסגרת בית אבות ולא מכינים את הארוחות שלכם בעצמכם, דעו כי עדיין יש לכם אפשרות לשלוט במזון שאתם אוכלים ולבצע בחירות נכונות. כל שעליכם לעשות זה לשאול את הדיאטנית הראשית העובדת בבית האבות או את אחד הטבחים למשל, מה מכילה כל מנה ובאילו מוצרים נעשה שימוש בהכנת המנות השונות. זכותכם המלאה לדעת מה אתם מכניסים לגוף שלכם מדי יום ביומו. לאחר שתקבלו את המידע, תוכלו למשל לבחור האם אתם מעוניינים לאכול את מרק העוף שבושל באמצעות אבקת מרק תעשייתית או לצורך העניין את מרק העדשים, שלא מכיל שום חומר גלם מלאכותי.
- גידול מקומי – מובן שאם יש לכם גינה פרטית או אפילו משותפת, באפשרותכם לחטוא בחקלאות ולגדל חלק מהירקות שלכם, מה שיבטיח לכם ירקות טעימים מאין כמוהם. יחד עם זאת, גם אם אתם מתגוררים בדירת דיור מוגן צנועת ממדים, זכרו כי באפשרותכם לגדל צמחי תבלין באדניות לא גדולות במיוחד. אם אין לכם כל ניסיון קודם בתחום, נסו להתחיל עם צמחי תבלין קלים לגידול כמו נענע ופטרוזיליה.
אם אתם מעוניינים לקבל פרטים נוספים בנושא, אתם מוזמנים לבקר באתר הבית של תנועת ה-slow food העולמית וכן באפשרותכם ליצור קשר עם חברי התנועה הפועלים בישראל, שפרטי ההתקשרות שלהם מופיעים כאן. בהצלחה ושיהיה לכם יום איטי.